Matoviča síce už väčšina ľudí nechce, odborníci ale zmenu premiéra nepredpokladajú
26 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Nedávno zverejnené preferencie jednotlivých strán dali jasne najavo, že pred voľbami najpopulárnejšia strana OĽaNO stále padá. Po jedenástich mesiacoch dali ľudia Igorovi Matovičovi vysvedčenie, že je čas na zmenu.


Igor Matovič dostal po poslednom sčítaní preferencií nie veľmi lichotivé vysvedčenie. Viac ako polovica ľudí si želá, aby po jedenástich mesiacoch vládnutia odovzdal kompetencie niekomu inému. Komu, na to sa opýtal denník Plus Jeden deň niektorých odborníkov.
Výmena premiéra je v súčasnosti dosť nepravdepodobná

To, že by mal Matovič prenechať svoju funkciu inému členovi vlády si myslí až 52 % opýtaných spomedzi 1 001 ľudí,  ktorých sa na názor medzi 7. – 13. januárom pýtala agentúra Median. RTVS doplnila, že opačný názor malo 27 % opýtaných. Aj odborníci sa zhodli, že aj keď verejnosť nesúhlasí s Igorom Matovičom ako s premiérom, jeho výmena by bola problematická. Podľa politológa Tomáša Koziaka a sociologičky Moniky Čambálikovej totiž na politickej scéne chýba výrazný líder, ktorý by súčasného šéfa kabinetu vedel nahradiť. Ideálnym premiérom by údajne mohol byť minister zahraničných vecí Ivan Korčok, no v súčasnosti je evidentné, že výmena premiéra je nepravdepodobná.

Politológ Miroslav Řádek pochybuje, či by si niektorý súčasný politik dokázal získať vyššiu podporu spoločnosti ako Matovič. Nový premiér by mal podľa neho za úlohu navyše aj zmieriť polarizovanú spoločnosť. „Myslím si, že čiastočne to robí pani prezidentka. Aj u nej vidíme, že časť spoločnosti, síce oveľa menšia ako pri Igorovi Matovičovi, sa proti nej výrazne vymedzuje. A to napriek tomu, že pôsobí oveľa menej konsenzuálne,“ skonštatoval Řádek.

„Matovič je otravný ako podomový predajca,“ perlí smerom k premiérovi Alojz Hlina
Nákup antigénových testov premiérom Matovičom je téma, s ktorou teraz vyšiel expolitik Alojz Hlina. Bývalý šéf KDH nechápe, prečo bohaté Nemecko kupuje lieky proti Covidu, kým chudobné Slovensko výterové tyčinky. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Posledné týždne sa komunikácia premiéra výrazne zlepšila

Naopak, Koziak s Čambálikovou vyčítajú Matovičovi štýl komunikácie. „Je zjavné, že veľká časť spoločnosti je nespokojná, myslím si, že predovšetkým s komunikáciou okolo opatrení a pandémie. Spoločnosti prekáža komunikácia nielen vo vzťahu k verejnosti, ale aj vo vzťahu ku koaličným vzťahom, najmä ku koaličnému partnerovi Richardovi Sulíkovi a ku všetkým, ktorí nezdieľajú jeho názor,“ myslí si sociologička Čambáliková. Tomáš Koziak zdôraznil, že posledné týždne sa komunikácia premiéra výrazne zlepšila. „V rámci opatrení, ktoré prijíma, až na plošné testovanie, kopíruje kroky okolitých krajín, a to dokonca v miernejšej podobe. Navyše, nervozita z rekonštrukcie vlády by mohla ešte viac zvýšiť napätie v spoločnosti,“.

Čambáliková pri podobných prieskumoch preferencií upozorňuje, že si ich treba rozmeniť na drobné. „Aj výsledky prieskumu, hoci vypovedajú o stave verejnej mienky počas toho skúmania, sa časom môžu meniť a vyvíjať. Vždy reaguje najmä na najviac aktuálne udalosti, ktoré sa odohrajú,“ uzavrela sociologička.

Groma žiada Matoviča, aby odstúpil: "Slovensko potrebuje osobnosť, ktorá bude slúžiť a nie kraľovať"
Vážený pán premiér Igor Matovič podajte demisiu, napísal na svojom webe žilinský komunálny poslanec a bývalý viceprimátor Patrik Groma. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Michal Filek