Záborská chce duchovných zaradiť medzi zdravotníkov
26 | 01 | 2021 I Michal Filek
Poslankyňa NR SR Anna Záborská (OĽaNO) navrhuje, aby sa poskytovatelia duchovnej služby v nemocniciach stali zdravotníkmi. Podobne, ako sú dnes logopédi, či psychológovia. Súvisí to s tým, že sa starajú o duševné zdravie pacientov, či ich rodinných príslušníkov. Informáciu priniesol denník pravda.sk. 



 

Definícia, podľa Pravdy hovorí, že zdravotná starostlivosť je súbor pracovných činností, ktoré vykonávajú zdravotnícki pracovníci, zahŕňa aj prevenciu, diagnostiku, liečbu, biomedicínsky výskum, ošetrovateľskú starostlivosť a pôrodnú asistenciu. Podľa Záborskej by do definície mala pribudnúť aj „duchovná služba a starostlivosť podľa osobitného predpisu“. Činnosť duchovných v zdravotníckych zariadeniach by teda malo riešiť ministerstvo zdravotníctva v osobitnom predpise.


Takto sa, podľa Záborskej, bude „realizovať ústavné právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru“. Chýba podľa nej najmä teraz, keď je v nemocniciach viac hospitalizovaných. „Starostlivosť o napĺňanie duchovných potrieb je v princípe určená pre každého človeka, osobitne pre človeka v situácii ohrozenia života alebo zdravia, a zvlášť u človeka, ktorý sa blíži ku koncu svojho života,“ vysvetľuje Záborská v návrhu, ktorý predložila na posúdenie zdravotníckemu výboru. Duchovnú službu totiž vníma ako „starostlivosť o duševné zdravie“ pacientov, ich rodinných príslušníkov a všetkých, ktorí sa o pacienta starajú.

 

Možno teda, podľa pravda.sk,  vznikne podľa vzoru psychológov, stomatológov či iných aj komora poskytovateľov duchovnej služby v nemocniciach. Na vzdelávanie jej členov by potom zrejme malo dohliadať ministerstvo zdravotníctva a ich činnosť by mali hradiť zdravotné poisťovne.


 

 

 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/01/25/z-otvoreneho-listu-sama-marca-particke-z-olano-vy-nie-ste-stat-vy-ste-ag-test/