Nie všetky vakcíny sú rovnako účinné. Dajú nám možnosť výberu?
25 | 01 | 2021 I Michal Filek

Je vám jednou, ktorou z dostupných  vakcín, ktoré sa onedlho dostanú na Slovensko, by ste sa dali zaočkovať, ak na vás príde rad? Podľa odborníkov robíte chybu. Ich účinnosť je totiž rôzna. Informáciu ráno priniesol portál 1.pluska.sk. 


"Zatiaľ sa u nás očkuje iba látkou Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech. Už o pár dní k nám však dorazia tisícky dávok vakcíny od spoločnosti Moderna a 29. januára by sa v Európskej únii mala schváliť aj vakcína od AstraZeneca a Oxfordskej univerzity," uvádza portál Pluska.

Onedlho tak budeme mať v ponuke už tri druhy vakcín. Na mieste je preto otázka, či je úplne jedno, ktorú z nich na nás použijú? Alebo si dokonca budeme môcť vybrať?

Podľa portálu 1.pluska.sk obavy vyvolala najmä informácia o vakcíne AstraZeneca, ktorá má podľa výsledkov klinického testovania nižšiu účinnosť ako vakcíny od Pfizer či Moderna. Comirnaty od Pfizeru má 95 percent účinnosť, vakcína Moderna 94,1 percentnú a AstraZeneca podľa doterajších údajov iba okolo 70 percent. Mierne odlišné sú aj vedľajšie účinky.

 

„Veľká nespokojnosť ľudí je debakel vládnej koalície a najmä premiéra,“ myslí si Erik Tomáš
Na Slovensku v boji s pandémiou už nejde o politiku, ale o životy. Myslí si to poslanec za Hlas-SD Erik Tomáš, ktorý to vytkol premiérovi a celej vláde. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Očkovanie je dobrovoľné. Kto preto rozhodne o tom, ktorú vakcínu nám ponúknu? „Rozhodnutie o tom, akú vakcínu človek dostane, bude na lekárovi,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Zmeniť sa to môže vtedy, keď bude zaočkovaný dostatočný počet ľudí a na trhu bude dostatok vakcín. Potom si budú možno ľudia môcť vyberať.

Minister zdravotníctva odporučil, aby boli vakcínou od AstraZeneca očkovaní najmä mladší. „Očkovacia látka od AstraZeneca nemá dobré štúdie na ľuďoch starších ako 65 rokov. Takže ja osobne by som odporúčal, aby sme seniorov nad 65 rokov očkovali tými mRNA vakcínami a tú od AstraZeneca by sme rezervovali pre mladšie ročníky,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí a cituje ho portál 1.pluska.sk.

 

Gröhling: Do škôl by sa mohli vrátiť aj žiaci druhého stupňa a končiarich ročníkov
Minister školstva Branislav Gröhling v rozhovore pre portál 1.pluska.sk prezradil, ktorý žiaci a kedy presne by sa mohli vrátiť do školských lavíc. Mnohých toto zistenie poteší, iných zas nie. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Michal Filek