Matovičovi ľudia už rozdávajú zlaté padáky. Tentokrát si na svoje prišiel rektor STU
25 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová

Slovenská technická univerzita (STU) sa opäť zmieta v škandáloch. Tentokrát si vyhodený rektor prof. Ing. Miroslav Fikara, DrSc. pripíše na účet takmer 34 tis. EUR


Po tom, ako si vláda Igora Matoviča personálne poobsadzovala nemocnice škandalizovanými osobami, vychádzajú na svetlo sveta aj ďalšie nehoráznosti, ktoré sa dejú za zatvorenými dverami.

Hlavný denník získal kópiu rozhodnutia v ktorom správna rada Slovenskej technickej univerzity (STU) odsúhlasila už odvolanému rektorovi „zlatý padák“ a to aj napriek tomu, že mu už bola vyplatená koncoročná odmena. Rektora pritom minulý rok akademický senát odvolal.

Ako jeden z dôvodov odvolania rektora vtedy akademický senát uviedol, že prof. Ing. Miroslav Fikara, DrSc. ako manažér na čele univerzity zlyhal. Proti tomu je však zjavne správna rada tejto univerzity. Tá sa totiž rozhodla, že za toto svoje zlyhanie si Fikara zaslúži odmenu a to hneď niekoľkonásobne vyššiu, než bola jeho priemerná mzda.

Akademický senát STU odmietol vysloviť nedôveru vedeniu FIIT
Vedenie Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave víta výsledky pondelkového tajného hlasovania členov Akademického senátu (AS) STU. Ako tvrdí Monika Karoliová, ktorá je poverená... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V správnej rade STU zasadajú najmä podnikatelia, zástupcovia súkromných spoločností, medzi ktoré nepochybne patrí aj ESET. Jej predsedom je bývalý minister školstva Milan Ftáčnik a v jej radoch je aj súčasný štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.



Univerzitu však riadi primárne akademický senát, ktorý má až 44 členov z akademických radov. Akademická pôda je všeobecne považovaná za nepolitickú a akékoľvek politizovanie vysokých škôl je vnímané ako neprípustné.

Správna rada univerzity je však orgánom, ktorý narába s verejnými zdrojmi zo štátneho rozpočtu a tak je zarážajúce, že pod takýmto škandalóznym rozhodnutím sú podpísaní nie len podnikatelia, ale aj vysokí štátni úradníci a zároveň politici. Tí z našich spoločných peňazí takto okato odmeňujú „svojich ľudí“.

Snahe ministerstvu školstva o politické ovládnutie vysokých škôl sa postavila aj študentská časť akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave, vo forme otvorenéholistu.

Je na mieste pýtať sa, ako je možné, že skupina podnikateľov a politikov, ktorá disponuje peniazmi zo štátneho rozpočtu môže takto škandalózne rozhadzovať naše spoločné peniaze.

„Našu vlasť definitívne ovládne zlo. To najtemnejšie zlo,“ tvrdí Blaha smerom k Lipšicovi
Návrh viacerých členov koalície na Daniela Lipšica ako šéfa špeciálnej prokuratúry doslova rozohnil opozíciu. Poslanec Národnej rady za Smer-SD Ľuboš Blaha má v tom, prečo by advokát Lipšic nemal byť na tomto poste, úplne jasno. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.