Anaylitik Szalay: „Mikas má dilemu. Odísť z úradu, alebo poslúchať. Čo je menšie zlo?“
25 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Hlavný hygienik Ján Mikas to počas pandémie COVOD-19 nemá vôbec ľahké. Podľa analytika je medzi mlynskými kameňmi, ktoré ho melú. Navyše, niektorí politici sa za neho skrývajú.


Úrad verejného zdravotníctva je inštitúcia, ktorá nikdy v minulosti nemalo také právomoci, ale aj problémy v boji s nejakou pandémiou, aké má teraz. Navyše, jej šéf, ktorí stojí v čele tohto boja, je ľahko odvolateľný, myslí si analytika zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay. „Mikas ráno nevie, či bude večer vo funkcii,“ skonštatoval Szalay podľa portálu plus7dni.pluska.sk.
Keď je problém, môže za to Mikas, keď je úspech, to je zásluha politikov

To, či Mikas zostane vo funkcii závisí najmä od politikov. „Je medzi mlynskými kameňmi odborných argumentov a politických argumentov. A tie ho melú. Keby bol Mikas nezávislý, nemusel by sa báť vendety zo strany politikov,“ pridáva analytik, podľa ktorého aj veľká moc, ktorú má Mikas v čase pandémie, bola niekoho rozhodnutím. „V tejto chvíli sa politici skrývajú za Mikasa a aj im to vyhovuje. Je to z ich strany alibistické. Vedia, že keď bude problém, vyhovoria sa na Mikasa, a keď bude úspech, bude to ich zásluha,“ konštatuje Szalay, podľa ktorého je Mikas slobodným človekom a svoju funkciu môže kedykoľvek zložiť.

„Ľudsky rozumiem, že to nie je také jednoduché. Úrady verejného zdravotníctva sú dlhé desaťročia personálne aj finančne podvyživené. A tí ľudia sú tam po poslednom roku unavení a vyhorení. Najradšej by hodili flintu do žita a mnohí tam ostávajú iba preto, lebo tam ostáva kapitán, ktorému dôverujú. Podľa mňa si Jano Mikas uvedomuje túto zodpovednosť, že svojím odchodom by možno ochromil činnosť úradu, ktorý je v prvej línii boja s pandémiou. Čo je menšie zlo? Mikas stojí pred ťažkou morálnou dilemou,“ dodáva na záver analytik Szalay.

„Matovič s Mikasom a spol. nastolili v našej vlasti právnu anarchiu,“ varuje Štefan Harabin
Slovenskom už pár dní rezonuje výzva sudcov, advokátov a rozličných právnikov, ktorí nesúhlasia nielen s mnohými krokmi tejto vlády, ale aj s plánovanými úpravami súdnej mapy ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.