Milióny občanov EÚ chcú zostať vo Veľkej Británii
24 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Takmer 5 miliónov Európanov sa uchádzalo o povolenie na pobyt vo Veľkej Británii. Pri schvaľovaní je potrebný digitálny doklad  už od brexitu, pretože sa zrušil voľný pohyb osôb, píše nemecký portál n-tv.de.


4,9 milióna občanov členských štátov EÚ a ďalších európskych krajín požiadalo o povolenie na pobyt vo Veľkej Británii. Oznámilo to britské ministerstvo vnútra v Londýne. 4,4 milióna žiadostí bolo vybavených kladne, zamietnutých bolo 34-tisíc. Od definitívneho odchodu Veľkej Británie z Európskej únie  a európskeho vnútorného trhu na prelome rokov sa zrušil voľný pohyb osôb medzi ostrovom a kontinentom.


Občania z Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska, ktorí sa usadili vo Veľkej Británii pred 31. decembrom 2020, môžu podať žiadosť do 30. júna. Podľa dohody o odchode Spojeného kráľovstva z únie by mali mať v krajine rovnaké práva ako predtým.


Fyzický dokument ako doklad nebude ale ani v budúcnosti, ako povedal štátny tajomník britského ministerstva vnútra Kevin Foster. Foster považuje za neopodstatnené obavy záujmových skupín, ktoré varovali, že digitálne doklady sú nedostatočné. „Digitálny doklad nemožno stratiť, sfalšovať, ani odcudziť,“ – povedal Foster. 


Papierové dokumenty sú dnes „neuveriteľne neisté a dajú sa ľahko sfalšovať,“ – tvrdí štátny tajomník. Vláda je v kontakte s leteckými spoločnosťami, aby sa zabránilo odrádzaniu ľudí s platným povolením na pobyt od cesty do Veľkej Británie, pretože sa nemôžu preukázať pečiatkou vo svojom pase, alebo iným dokumentom, uzatvára n-tv.de.