Dobrá správa pre Slovensko: čistky v štátnej správe odložili
24 | 01 | 2021 I sefredaktor

Poslanci OĽaNO Kyselica, Kremský a Garstková stiahli svoju novelu, ktorá mala umožniť jednoduché odvolávanie vedúcich odborov na okresných úradoch. Teda tých úradníkov - profesionálov, na ktorých sa premiér zaprisahal nesiahať. 




OĽaNO však zároveň deklarovalo,  že novelu zákona dopracujú, "aby bol jasný zámer, ktorým je odpolitizovanie štátnej správy a transparentný výber štátnych zamestnancov," cituje statuse na FB poslanec Hlas-SD Matúč Šutaj Eštók.




Poslanec pripomenul slová z dôvodovej správy novely, ktorá pripravované čistky odôvodňuje takto: Jedným zo základných pilierov zmeny fungovania okresných úradov je možnosť zmeny personálneho obsadenia vo vedúcich funkciách tak, aby dostala šancu nová generácia úradníkov s inovatívnymi myšlienkami, s chuťou zlepšovať služby poskytované štátom, ktorá rozumie zmene, ktorú táto vláda prináša, a stotožňuje sa so smerovaním a cieľmi, ktoré chce vláda v tejto oblasti dosiahnuť.


"Ešte aj oddelenie propagandy KSČ by sa ošívalo, keby svoje plány spolitizovať štátnu správu odkrylo takto natvrdo," konštatoval poslanec.




"Každopádne, štátna správa je už spolitizovaná, veď 72 prednostov okresných úradov neprešlo transparentnými výberovými konaniami, ale previerkou straníckej komisie OĽaNO. Ale dobre padne vedieť, že sa nám plány ďalej valcovať štátnu správu podarilo aspoň na chvíľu zastaviť," uzatvoril Šutaj Eštók.