Slovenskí liberálni a socialistickí europoslanci podporujú očkovacie preukazy
23 | 01 | 2021 I Petra Demková

Slovenským europoslancom Ivanovi Štefancovi, Robertovi Hajšelovi, Lucii Ďuriš Nicholsonovej a Martinovi Hojsíkovi sa pozdáva myšlienka európskeho očkovacieho preukazu. Ak bude mať každý občan k vakcíne prístup, nevnímajú to ani ako delenie občanov na dve kategórie. Naopak, vidia v tom výhody.


Naši zástupcovia v europarlamente vyjadrili svoj pohľad na tému pre TASR a rozhovor vyšiel aj na teraz.sk. Vidia zmysel v zavedení európskeho očkovacieho preukazu, avšak až po tom, ako budú mať všetci Európania k vakcíne proti COVID-19 prístup.

Je to "mega prúser" hovorí na Lučanského samovraždu Nicholsonová
Europoslankyňa za koaličnú stranu SaS Lucia Nicholsonová rozhorčene kladie okolo prípadu samovraždy Milana Lučanského veľmi konkrétne otázky. Rovnaké, ako celé politické spektrum naprieč koalíciou a opozíciou. Iba niektorí však vida v tomto... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020


Od 21. januára prebiehal cez video konferenciu summit EÚ v Bruseli zameraný na riešenie pandemickej situácie v Európe. Predsedníčka EÚ Ursula von der Leyenová naznačila, že sú ešte potrebné ďalšie diskusie. Akúkoľvek celoeurópsku zákonnú iniciatívu bude musieť odsúhlasiť Európsky parlament. Viacerí europoslanci nateraz zastávajú stanovisko, že ľudia, ktorí sa zaočkovať nedajú a budú chcieť cestovať za hranice, budú sa musieť preukázať negatívnym testom.

Ivanovi Štefancovi (KDH) sa pozdáva spoločný európsky výskum, spoločný nákup vakcín a aj spoločná koordinácia pri očkovaní. Štefanec z frakcie ľudovcov (EPP), ktorý je známy príklonom k liberalizmu, upozornil, že je potrebný prehľad o tom, kto je zaočkovaný a kto nie, a preto je očkovací preukaz dobrým nástrojom na spriehľadnenie situácie. „Ja som za to, aby sme mali tento prehľad a umožnili ľuďom, ktorí sú zaočkovaní, lepší pohyb po celej EÚ. Očkovanie je jeden z predpokladov, aby sme pandémiu prekonali,“ odkázal.

Robert Hajšel (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) tiež nie je proti myšlienke vydávať očkovací preukaz, ak bude zabezpečený prístup k vakcínam pre všetkých. „Realita je taká, že v najbližších mesiacoch určite nebude dosť vakcín pre ľudí, ktorí by sa radi dali zaočkovať. Prečo by sme ich mali trestať za to, za čo oni nemôžu? Sú ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať. Pre nich musí byť nejaké špeciálne riešenie, ak by sa malo cestovanie alebo pobyty v hoteloch podmieňovať očkovacími preukazmi. V tomto štádiu vydávanie takýchto preukazov nepodporujem," oznámil.

Danko žiada Matoviča o stretnutie a ponúka mu pomoc s ruskými vakcínami
Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko sa na sociálnej sieti vyjadroval už ku kadečomu, tentokrát ale vo svojom statuse žiada premiéra Matoviča o stretnutie. Ponúknuť mu chce ruskú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktorú vraj cez svoje kontakty... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z tábora konzervatívcov a reformistov (ECR) si nemyslí, že očkovací preukaz vytvorí dve rozdielne kategórie ľudí. „Nemala by to byť nejaká stigmatizácia, či ho človek má alebo nemá. Jednoducho, keď sa dám zaočkovať, tak dostanem očkovací preukaz," uviedla. Podľa nej ľudia bežne cestujú cez hranice s domácimi zvieratami a tie musia byť zaočkované, v prípade pandémie by to mohlo platiť aj pre ľudí. „Mobilita je dôležitá nielen pre dovolenkárov, ale aj pre cezhraničných pracovníkov," zdôraznila.

Martin Hojsík (PS) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) tiež poukázal na to, že v prvom rade musí mať každý v EÚ prístup k očkovaniu. Povedal, že obava z rozdelenia Európanov na zaočkovaných a nezaočkovaných by bola namieste, keby časť ľudí nemala prístup k vakcínam. „Ale podobne ako keď cestujeme do niektorých afrických či ázijských krajín a potrebujeme očkovací preukaz na choroby, ktoré tam sú, je to zákonná povinnosť, tak aj koronakríza ukázala, že má zmysel mať jednotné európske potvrdenie o očkovaní na koronavírus. Ideálne by bolo, keby to malo celosvetovú platnosť," uviedol.

Zdá sa teda, že liberáli a socialisti v Europarlamente v tom majú jasno, kontrola a prehľad musí byť. Otázne je, či reprezentujú vôľu Slovákov, keďže je známe, že u nás vládne pomerne silná skepsa voči vakcínam.

EÚ bude kontaktovať spoločnosť Pfizer kvôli opätovnému zníženiu dodávok vakcín
Európska únia uviedla, že je potrebný ďalší rozhovor so spoločnosťou Pfizer potom, čo sa objavila správa, že farmaceutický gigant zníži dodávky už druhý týždeň po modernizácii svojho výrobného závodu, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Marek Molnár