Putinov režim nie je skorumpovaný, práve on krajinu stabilizoval a zmodernizoval, tvrdí Draxler
23 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Slovenský politológ Juraj Draxler sa na svojom Facebooku vyjadril na adresu ruského prezidenta Vladimíra Putina a k jeho "neoprávnenému osočovaniu". V príspevku sa bývalý minister školstva netajil tým, že ho fascinujú články, ktoré Putinov režim označujú ako "skorumpovaný".


"Všimol som si, že v mimoslovenskej politike teraz veľmi rezonuje kauza Navaľnyj. Plus video údajne Putinovej rezidencie, ktoré vydal. K tomuto konkrétne sa neviem veľmi vyjadriť, čo ma ale vždy fascinuje, je, ako sa okamžite roztrhne vrece s článkami, kde je Putinov režim označovaný za zločinný a skorumpovaný a neviem aký," píše Draxler.

Podľa neho má Putin významnú zásluhu na tom, ako dnešné Rusko napreduje a poukazuje na bývalého ruského prezidenta Borisa Nikolajeviča Jeľcina, ktorý zase daroval celé Rusko oligarchom.

Draxler to zhrnul: vo vládnych nariadeniach je, ako vždy, úplný bordel
22 | 01 | 2021 | sefredaktor


"Predchádzajúce 90. roky, ktoré sa na Západe oslavovali ako demokratizácia Ruska, boli totiž pre krajinu úplná katastrofa a zanechali dlhodobé traumy. Demokrat Jeľcin porušoval ústavu, nechal tankami strieľať na parlament, v roku 1996 vyhral voľby (s americkými poradcami) pomocou úplne démonickej manipulácie (opozícia sa prakticky nedostala do médií) a volebných podvodov a vzápätí doslova daroval krajinu oligarchom, ktorí mu kampaň financovali," píše Draxler.

Jeden z oligarchov je aj Michail Borisovič Chodorkovskij, ktorý zbohatol na podvode tisícok drobných akcionárov vrátane západných investorov. Akonáhle sa obrátil proti Putinovi, všetci ho považovali za hrdinu. Chodorkovskij však nebol jediným nepriateľom Putina.

Draxler tiež poukazuje na to, ako sa proti súčasnému ruskému prezidentovi obrátili aj bratia Chandlerovci, ktorí boli v 90. rokoch najväčšími západnými "investormi" v Rusku. Z nuly "zázračne" nahonobili miliardy, až kým ich Putin, podobne ako ďalších im podobných, z krajiny nevykopol.



"Hlavným nástrojom Chandlerovcov je Legatum Institute. Tento "think tank" sídli na honosnej adrese, v najdrahšej londýnskej štvrti Mayfair. Financujú ho cez svoju dubajskú firmu - to sa vie, ale ostatných detailov je pramálo, Legatum si od oficiálnych (UK Charity Commission) aj neoficiálnych (rôzne mimovládky zaoberajúce sa rankingom transparentnosti) subjektov vyslúžil nálepku jedného z najmenej transparentných think tankov v krajine. Má obrovský vplyv na britskú politiku a priamo poskytuje zázemie tým ľuďom vrátane poslancov, ktorí podporujú rôzne formy agendy neocons," píše politológ Draxler vo svojom príspevku.

Podľa Draxlera Vladimír Putin krajinu stabilizoval a vyčistil. "Na takéto veci si vždy spomeniem, keď čítam kritické články o Rusku, lebo často sú za nimi takéto špinavé lobby. Netvrdím, že dnešné Rusko je raj na zemi, otázka ale je, aká je alternatíva. Putin krajinu stabilizoval, mnohé veci sa za jeho vlády bezpochyby vyčistili, zmodernizovali. Osobne som vždy vyzdvihoval, ako veľmi napríklad dbá na podporu kultúry," dodáva Draxler.

"OĽaNO ide sprivatizovať okresné úrady a dláždi si cestu k čistkám na nich," protestuje Draxler
Politicky ovládnuť vedúcich funkcionárov okresných úradov, to je "vedľajší" efekt legislatívneho zámeru OĽaNO, ktoré navrhuje, aby vedúcich odborov okresných úradov bolo možné odvolať na návrh ministra alebo predsedu ústredného orgánu štátnej... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Ivan Brožík