Ford musí stiahnuť do servisov 3 milióny automobilov kvôli smrtiacim airbagom
23 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ford už roky inštaluje airbagy od dodávateľa Takata. To ho teraz vyjde poriadne draho. Kvôli ničivým falošným poplachom musí prestavať bezpečnostné systémy na miliónoch vozidiel. Problém sa však netýka iba Fordu, informuje nemecký portál n-tv.de.


Druhá najväčšia americká automobilka Ford sa nevyhne oprave množstva vozidiel kvôli možným defektným airbagom od dodávateľa Takata. Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) zamietol žiadosť automobilky, aby sa vyhla sťahovaniu troch miliónov vozidiel do autorizovaných servisov. Ford má 30 dní na to, aby majiteľov dotknutých vozidiel v USA informoval o probléme a možnostiach jeho riešenia.


Stanovisko Fordu zatiaľ k dispozícii nie je. Isté ale je, že zvolávacia akcia bude spojená s nemalými finančnými nákladmi. Podľa NHTSA sa to týka modelov Ford Ranger, Fusion a Edge s rokmi výroby 2006 až 2012, ako aj niektorých vozidiel koncernovej značky Lincoln a Mercury.


NHTSA nariadil aj stiahnutie asi 5 800 vozidiel japonskej automobilky Mazdy, ktorá však úradu doručila petíciu. Ešte v novembri minulého roka s podobnou žiadosťou neuspela najväčšia americká automobilka General Motors (GM), ktorá nakoniec musela vo svojich autorizovaných servisoch opraviť 5,9 miliónov vozidiel. Celkové náklady koncernu sa vtedy pohybovali okolo 1,2 miliardy dolárov.


Poruchové airbagy Takata spôsobujú v automobilom priemysle problémy už roky a v USA sa podpísali pod veľké zvolávacie akcie vozidiel do servisov. Postihnuté boli aj nemecké automobilky Audi a BMW.  Príliš silné, náhodné vystrelenie airbagov spôsobilo už početné zranenia a spája sa aj s prípadmi úmrtia.


Príčina problému siaha dávno do minulosti. V roku 2001 nahradila spoločnosť Takata pôvodnú pohonnú látku lacnejším dusičnanom amónnym, ktorý je citlivejší a náchylnejší na výbuch. Takata uznala v USA vinu za výrobné chyby a akceptovala miliardovú pokutu. Problémy s airbagmi priviedli spoločnosť v roku 2017 k platobnej neschopnosti, uzatvára portál n-tv.de.