Bez previerky by nemohol kandidovať na špeciálneho prokurátora. Lipšicovi pomohol Krajniak
23 | 01 | 2021 I sefredaktor
Danielovi Lipšicovi pomohol k získaniu bezpečnostnej previerky, bez ktorej by nemohol kandidovať na post šéfa špeciálnej prokuratúry, minister práce a sociálnych vecí minister Milan Krajniak.  Informoval o tom portál  o tom portál sme.sk s tým, že obaja to potvrdili.

Jednou z podmienok na kandidatúru na špeciálneho prokurátora je previerka na stupeň prísne tajné. Tú však bývalý minister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic nemal. ​K tomu, aby ju získal mu pomohol minister , kamarát a sused, Milan Krajniak zo Sme Rodina, ktorý spolu s Lipšicom pred niekoľkými rokmi zakladal politické hnutie Nova. Krajniak ešte pred tým pôsobil aj ako Lipšicov poradca.

Lipšic sa mal k previerke dostať aj nezvyčajne rýchlo a to už za dva mesiace od podania žiadosti. Národný bezpečnostný úrad pri tom tvrdí, že previerky štandardne trvajú šesť mesiacov, v niektorých prípadoch aj dlhšie.

Lipšic v súčasnosti pôsobí ako advokát a tak previerku nepotreboval, rovnako o ňu nemohol ani požiadať. Krajniakov rezort pre SME vysvetlil, že Lipšica oslovili na spoluprácu v oblasti právnych služieb a práve preto ministerstvo požiadalo o jeho previerku. Vylučuje, že by to bolo kvôli jeho možnej kandidatúre na špeciálneho prokurátora.

Osoba, ktorej sa previerka týka, o ňu nemôže žiadať sama. Za zvyšných kandidátov, ktorí pôsobia na prokuratúre, ju podala generálna prokuratúra. Lipšic ako advokát môže kandidovať vďaka zmene zákona z leta minulého roka, otázku previerky však novela nevyriešila.

Špeciálny prokurátor sa bude voliť po tom, ako sa obvinený a väzobne stíhaný Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie. Okrem Lipšica na funkciu kandidujú Vasiľ Špirko, Ján Šanta a Peter Kysel. Kandidáti budú musieť prejsť verejným híringom, podobne ako uchádzači na generálneho prokurátora či ústavného sudcu.