Pôvodný Matovičov plán testovať cez víkend sa vyplní
22 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Plán rozložiť celoplošné testovanie na viacero dní narazil na tvrdú realitu, keďže väčšina Slovákov má v pláne otestovať sa až cez víkend. Skríning bol síce spustený už začiatkom týždňa, ale počas prvých troch dní sa otestovalo iba necelých 250-tisíc ľudí, informujú Hospodárske noviny. 


Takýmto tempom by sa nestihlo otestovať ani milión občanov, pričom dôvodom je primálo odberných miest, ktorých počty sa majú zvýšiť až cez víkend. Vďaka tomu sa naplní pôvodný plán premiéra Igora Matoviča, ktorý chcel testovať Slovákov každý víkend, až pokým sa situácia nezlepší, aj napriek tomu, že takýto krok kritizovalo veľa odborníkov. „Celoplošné testovanie so sebou prináša aj riziko šírenia infekcie,“ uviedla epidemiologička Alexandrea Bražinová.


Prezidentka Čaputová odsúhlasila pokuty za protekčné očkovanie
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v pondelok odsúhlasila balík noviel, ktoré súvisia s druhou vlnou pandémie, informuje portál Aktuality. Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Marek Molnár


​Samosprávy sa pripravujú na záver týždňa už od pondelka, avšak súčasný dopyt sa im pokryť nedarí. „Ľudia môžu využiť rôzne možnosti, kde sa otestovať,“ prehlásil v nedeľu minister zdravotníctva Marek Krajčí. Avšak následne na to padol rezervačný systém, ktorý nezvládol nápor záujemcov. Keď sa chyba opravila, termíny sa rýchlo minuli. Samosprávy nedokázali okamžite vytvoriť odberové miesta, aj napriek tomu, že certifikáty potrebuje veľké množstvo ľudí. „Na prípravu sme dostali veľmi krátky čas,“ uviedol hovorca Zvolena Branislav Mišík pre portál HN.

Napriek všetkým skutočnostiam mestá a obce hlásia, že majú na víkend pripravených niekoľko stoviek tímov. Avšak nikto nedokáže odhadnúť, aká bude účasť.

Podľa trestnej právničky Evy Szabovej je trvanie kolúznej väzby neprimerané
Trestná právnička Eva Szabová sa v rozhovore Pravdu venovala právam obvinených, ako aj zamedzeniu ovplyvňovania svedkov, ktorí sú podrobení neprimerane dlhej kolúznej väzbe. Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Marek Molnár