Obvinená bývalá štátna tajomníčka Jankovská zostáva vo väzbe
22 | 01 | 2021 I sefredaktor



Obvinená bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská  zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ktorý nevyhovel žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu. Informuje TASR.


Vo väzbe je Jankovská od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Obvinená nevyužila svoje právo a sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu nepodala.


"Moja klientka sa v plnom rozsahu priznala k svojej trestnej činnosti, podrobne vo svojom výsluchu opísala svoje konanie, ako aj konanie iných osôb. Vyjadrila sa, samozrejme, aj k iným skutkom, aj k iným osobám a zároveň aktívne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní na odhaľovaní inej trestnej činnosti," reagoval obhajca Peter Erdős ešte pred začiatkom rozhodovania ŠTS s tým, že podľa neho vzhľadom na priznanie a spoluprácu pominuli dôvody väzby.


Naposledy Najvyšší súd (NS) SR na začiatku októbra zamietol sťažnosti Jankovskej a druhého obvineného sudcu Richarda Molnára, podané vtedy proti uzneseniu ŠTS, pracovisko Banská Bystrica. NS vtedy potvrdil, že obaja ostanú vo väzbe do 11. marca 2021.


Monika Jankovská vypovedala koncom novembra 2020 pred vyšetrovateľom NAKA v Nitre dva dni. Erdős sa vtedy odmietol vyjadriť k jej zápisnici o výsluchu, ktorého obsah čiastočne zverejnili viaceré médiá a podľa ktorého Monika J. mala priznať svoje kontakty s podnikateľom Marianom Kočnerom či zásahy do rozhodovania súdov.


Príslušníci NAKA zadržali 11. marca minulého roka 13 sudcov v rámci akcie Búrka. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike J. po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Figuruje od septembra 2020 aj ako obvinená v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.