Zo Slovenska bude raj skrachovaných firiem, varujú odborníci nielen z priemyselnej komory
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Slovenské firmy smerujú k masívnym krachom, najväčší zamestnávatelia aj odborníci sa zhodli na tom, že tento rok sa množstvo firiem z rôznych odvetví ocitne v úpadku.


„Vzhľadom na príchod druhej vlny pandémie sa väčšine chránených spoločností nepodarilo naštartovať svoje podnikanie, takže je tu oprávnená obava, že nakoniec skončia tak či tak v úpadku,“ zhodnotil pre finwe.hnonline.sk Július Kostolný, podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

"Fakt, že na Slovensko mieri nová vlna konkurzov, potvrdzuje aj analýza Finstatu a predikcie Republikovej únie zamestnávateľov či Asociácie priemyselných zväzov. Samy za seba hovoria aj najnovšie dáta. Len v decembri minulého roka súdy začali 49 konkurzných konaní, čo je najvyšší počet od júna 2019. Čísla sa v poslednom mesiaci uplynulého roka zhoršili najmä preto, že dočasná ochrana platila iba do jeho konca." píše citovaný web.

Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor viní za takýto vývoj spôsob, akým k veci pristúpil štát. „V prvom rade by mala prísť účinná a včasná pomoc zo strany vlády a až potom v prípade nemožnosti záchrany by malo nasledovať vytvorenie legislatívnych noriem, ktoré upravujú odchod firiem z trhu pre nezvládnuté dôsledky pandémie,“ uviedol.

Podnikatelia kritizujú vládu aj Mikasa: "Nezvládli ste to!"
Nezvládli prípravu ani priebeh druhej vlny pandémie koronavírusu, kritizujú podnikatelia Matovičovu vládu aj Jána Mikasa. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Absencia silnejšieho sanačného charakteru legislatívy, ktorá je počas pandémie prijímaná, môže podľa Radovana Palu, partnera advokátskej kancelárie Taylor Wessing, podnikom spôsobiť veľké problémy.

"Vláda totiž nepristúpila ku krokom, ktoré by zasiahnutým spoločnostiam dokázali nahradiť vypadnuté príjmy. „Dočasná ochrana v podstate iba odďaľuje ekonomické následky s tým, aby životaschopné podniky prijali potrebné opatrenia a vydržali až do opätovného ‚naštartovania‘ ekonomiky. Vážnym ťažkostiam súvisiacim s dosahom krízy sa však tie najviac postihnuté zrejme nevyhnú,“ dodal Pala. Podľa jeho slov je navyše v niektorých prípadoch rýchly konkurz a predaj majetku lepším riešením ako dlhotrvajúca „agónia“." pripomína portál finweb.hnoonline.sk.

"Ak by si však firmy predsa len vybrali odďaľovanie nevyhnutného, majú šancu. Od nového roka je totiž účinná novinka z dielne rezortu spravodlivosti, ktorá im aj naďalej umožňuje dostať sa pod ochranné krídla štátu. Podmienky na získanie prevencie sa však tentoraz výrazne sprísnili. To znamená, že firma, ktorej sa vlani podarilo uspieť, tentoraz môže odchádzať so zvesenou hlavou. „Sčasti sme tak reagovali aj na niektoré prípady, keď vzniklo podozrenie zo zneužitia inštitútu,“ zdôvodnil hovorca ministerstva Peter Bubla."

Finweb.hnonline.sk však argumentuje aj tým, že "podľa Kostolného niektoré podmienky nie sú prísne, ale dokonca nesplniteľné. „Schvaľovanie štatútu dočasne chránenej firmy nadpolovičnou väčšinou nespriaznených veriteľov je v praxi nerealizovateľné, najmä ak aktíva ohrozenej spoločnosti sú oveľa nižšie ako celková suma záväzkov,“ tvrdí. Advokát GHS Legal Michal Tomaschek zase upozorňuje na potrebu nastaviť pravidlá na poskytnutie moratória tak, aby v záujme ochrany jedného podnikateľa nedošlo k ohrozeniu finančnej situácie jeho veriteľov, ktorí si tiež musia plniť záväzky voči vlastným veriteľom."

Podnikatelia v cestovnom ruchu vyzývajú vládu konečne riešiť kritickú situáciu odvetvia
Podnikatelia v cestovnom ruchu vyzývajú vládu, aby už začala riešiť nahromadené problémy v odvetví výrazne postihnutom opatreniami štátu proti koronavírusu. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | SITA