Svet je šokovaný - Rusi predstavili koncept novej lietadlovej lode (video)
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Spoločnosť Nevskoe Design Bureau predstavilo Varana, nový koncept lietadlovej lode. Ide o lietadlovú loď s plytkým ponorom, takmer plne robotizovanú. Nikto s niečím takým nerátal.


Nevský dizajnérsky úrad (PKB, súčasť spoločnosti United Shipbuilding Corporation) vyvinul dva nové projekty univerzálnych lodí, najmä univerzálnu námornú loď Varan (UMK) a novú univerzálnu vyloďovaciu loď (UDC).Nateraz dostupné informácie zozbieral web navyrecognition.com.



UMK "Varan" je lietadlový komplex, ktorý sa vyznačuje vysokou mierou automatizácie a možnosťou použitia robotických systémov. Môže pojať 24 viacúčelových lietadiel, šesť vrtuľníkov a až 20 bezpilotných lietadiel.

Výtlak lode je asi 45 tisíc ton, dĺžka - asi 250 m, šírka - 65 m, ponor pozdĺž konštruktívnej čiary ponoru - 9 m. "Varan" je schopný dosiahnuť rýchlosť až 26 uzlov.

Nevskoe PKB je jedným z najväčších domácich vývojárov univerzálnych lodí a jediným konštruktérom lietadlových lodí a výcvikových komplexov v Rusku. Spoločnosť oslávila 18. januára 90. výročie založenia.

Maršal Šapošnikov je prvá fregata, ktorá má na palube viac nadzvukových rakiet ako členov posádky (video)
Americký armádny magazín National Interest varuje, že Šapošnikov nie je bežná fregata, ale ničiaci stroj, proti ktorému je sotva šanca ubrániť sa. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Ivan Brožík