KURIER: Alarmujúce čísla na Slovensku
21 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Prísne kontroly, ktoré Rakúsko zaviedlo pred desiatimi dňami na hranici so svojimi susedmi -  Slovenskom a Českom, sa predlžujú. Potrvajú minimálne do 7. februára, ako vyplýva z prijatého rakúskeho nariadenia. informuje rakúsky denník Kurier.


Kurier pripomína, že Česko zaznamenalo za uplynulé dva týždne masívny nárast novoinfikovaných koronavírusom. Sedemdňová incidencia tam uprostred minulého týždňa dosiahla 800. Medzitým sa zdá, že predĺženie tvrdého lockdownu krajine prospelo a v týchto dňoch sa počet novoinfikovaných dostal na najnižšiu úroveň za pomerne dlhé obdobie, a to na 2 600. Česko má 10,7 milióna obyvateľov, dodávajú rakúske noviny.


Alarmujúce čísla na Slovensku


Rakúske úrady majú podľa denníka Kurier obavy najmä z novej mutácie koronavírusu na Slovensku. „Čísla sú alarmujúce“, - povedal ešte v stredu minulý týždeň rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober (Strana zelených). Medzičasom aj Slovensku predĺžilo lockdown, a to do 7. februára.


Už aj doposiaľ platilo, že pri príchode do Rakúska sa muselo podpísať vyhlásenie o odchode do karatény. Ak ste tak neurobili, vstup do krajiny vám zakázali. Už po piatich dňoch sa môže desaťdňová karanténa predčasne ukončiť, ak vám vyjde negatívny test na COVID-19. Výnimky platia pre pendlerov a nákladnú dopravu. Pendleli nemusia ísť ani do karantény, ani si nechať urobiť test. Pri príchode do Rakúska musia ale dôveryhodne vedieť preukázať, že v Rakúsku majú zamestnávateľa.


Dodatočne od piatku platí povinnosť online registrácie pred príchodom do Rakúska, upozorňujú na záver rakúske noviny Kurier.