Izrael aj napriek masovému očkovaniu lamentuje - tisíce Izraelčanov ochorelo
21 | 01 | 2021 I Diana Zaťková



Izrael varuje, že jediná dávka vakcíny Pfizer/BioNTech môže poskytovať menšiu ochranu, ako sa pôvodne očakávalo. Krajina, ktorá najviac očkuje v pondelok zaznamenala rekordných 10 000 nových infekcií spôsobených vírusom Covid, informuje Guardian.


Profesor Nachman Ash, armádny lekár, ktorý sa považuje za vedúcu osobnosť v Izraeli v otázkach Covid-19 uviedol, že jedna dávka je „menej účinná, ako hovoril Pfizer". U tých, ktorí dostali už aj druhú dávku vakcíny Pfizer, došlo k niekoľkonásobnému zvýšeniu protilátok.


Niektoré vakcíny sú menej účinné po podaní jednej dávky ako po dvoch. Ochrana nie je okamžitá. Zatiaľ, čo pri prvej dávke môže trvať niekoľko týždňov, kým sa podporí efektívna protilátková odpoveď, druhá dávka môže vyvolať rôzne reakcie.








Prvú dávku vakcíny Pfizer už dostalo viac ako 2 milióny Izraelčanov, druhú zatiaľ 400 000.


Ash varoval, že nový britský variant koronavírusu sa stane hlavným zdrojom infekcií v Izraeli v priebehu niekoľkých týždňov. Nový variant má výrazný vplyv na infekcie v ultraortodoxnej komunite, ktorá ignoruje nariadenia vlády. V pondelok sa napríklad v Bnei Braku konala svadby s 300 hosťami.


MZ SR: Negatívny antigénový test ešte nemusí znamenať, že nie ste infikovaný (á)
21 | 01 | 2021 | sefredaktor