Biológ Flégr vysvetľuje, prečo antigény nemôžu nahradiť PCR testy
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Na Slovensku sa pri boji s pandémiou neberú do úvahy názory vedcov, rozhoduje predseda vlády. Ako? Možno si spraviť názor aj z nasledujúcich vyjadrení experta, vedca, biológa a publicistu.


"PCR testy sú momentálne najspoľahlivejšie. Majú najvyššiu citlivosť, čo znamená, že zachytia prítomnosť vírusu aj dva dni (48 hodín), kým sa človek stane infekčným. Nevýhodou PCR testov je, že prístroj na ich vyhodnotenie je pomerne drahý, avšak, pracuje bez infekčného materiálu (95°C z 5 minút zničí posledný Covid1 9), dá výsledok aj do 40 minút a za šesť hodín ním môžete protestovať celé malé mesto (3000 ľudí) v mobilnom laboratóriu. Píše v statuse na sociálnej sieti Jaroslav Flégr.

Reprofoto status FB (@Jroslav Flegr)


"PCR testovaniesa dá dobre automatizovať a dokáže analyzovať množstvo vzoriek naraz. Vďaka tomuto sú PCR testy oveľa lacnejšie ako antigénové testy. Pri rýchlosti, presnosti a cene sú PCR testy vhodné na pravidelné testovanie zamestnancov rôznych veľkých podnikov, účastníkov hromadných kultúrnych a športových podujatí. PCR testami sa dá za pár dní otestovať kompletné obyvateľstvo štátu."

"Antigénové testy sú určitým opakom PCR testov. Tie momentálne používané sú oveľa menej citlivé ako PCR testy, takže na negatívne výsledky sa dá spoľahnúť len niekoľko hodín. Z bezpríznakových infikovaných rozpoznávajú len približne každého tretieho. Celý čas pracuje ich obsluha s vysoko infekčným materiálom."

Flegr: "Bojím sa, že do mesiaca začnú silno stúpať počty nakazených, hospitalizovaných aj umierajúcich."
Slovensko potrebuje v boji proti pandémii pokračovať v prísnom lockdowne. Ďalej by sa malo komunitne testovať v ohniskách. Tretím úspechom na zvládnutie pandémie je vakcinácia. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | tasr


"Antigénové testy sa nesmú zamieňať s testami na protilátky." Pripomína Jaroslav Flégr a pridáva dvanásť rád, "ako prežiť". Redakcia HD z nich vyberá tie menej medializované.

"Nakupujte všetko, čo sa dá, len online. Nezúčastnite sa na žiadnych hromadných podujatiach. Udržujte vysokú relatívnu vlhkosť v izbách (nad 40 percent), jedzte dostatok zeleniny, ovocia, vitamínov (najmä D a C - oba v odporúčanom dennom dávkovaní), pohybujte sa na čerstvom vzduchu v miestach, kde nie sú ľudia. (To napríklad vláda SR zakázala tým, ktorí nepôjdu na test - pozn. red. HD.)

A Flégr v radách pokračuje: "Čítajte knihy, vzdelávajte sa, pomôžte ostatným, skúste aspoň raz za deň urobíť niekoho iného šťastným. Ak neohrozíte rodinný rozpočet, míňajte. Na vybavenie domácnosti, šatník, dielňu, knihy, vzdelávanie, opravu bytu, chalupu, na dovoz jedla z vašej obľúbenej reštaurácie. Začnite  jednoducho čokoľvek nové. Nezmeškajte šancu pridať sa k šťastnejším ľuďom".

Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.