TAGESSCHAU:  Slováci bez negatívneho testu musia zostať doma
20 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovensko štartuje nové kolo masového testovania na koronavírus. Kto bude mať test negatívny, zákaz vychádzania sa ho netýka. Ostatní musia zostať doma, píše Kilian Kirchgeßner na nemeckom portáli tagesschau.de.


Nový plán, s ktorým prišiel slovenský premiér, určuje prísne pravidlá: Každý Slovák má deväť dní na to, aby sa nechal otestovať na COVID-19. Len ak sa bude môcť preukázať negatívnym testom, môže opustiť svoj príbytok, konštatuje nemecký portál.

Lockdown by postupne mohol znižovať počet infikovaných, ako to vidno v iných krajinách, no podľa Igora Matoviča by to trvali príliš dlho. Ako poznamenáva v príspevku Kilian Kirchgeßner, podľa doterajších prepočtov by sa krajina mohla dostať z kritických čísiel v polovici februára, prípadne na jeho konci. Premiér je ale netrpezlivý a tvrdí, že opätovným celoplošným pretestovaním slovenskej populácie sa podarí skrátiť aj obmedzenia.
Druhá rozsiahla testovacia kampaň

Pri testovaní sa majú odhaliť  prenášači vírusu, ktorí sa následne pošlú do karantény. Tí, ktorí sa po 26. januári nebudú vedieť preukázať negatívnym testom, majú smolu. Nemôžu ísť ani do práce a platí pre nich zákaz vychádzania.

Čínska vakcína Sinovac účinnejšia pri väčšom odstupe medzi dvoma dávkami
Očkovacia látka vyvinutá čínskym podnikom Biontechu Sinovac vykázala koncom decembra pri testovaní na 13-tisíc dobrovoľníkoch v Brazílii účinnosť len 50 až 90 percent. Výrobca teraz tvrdí, že účinnosť sa zvyšuje pri zväčšení odstupu medzi dvoma... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Portál tagesschau.de pripomína, že predtým sa Slovensko už raz postaralo o palcové titulky a rozruch vo svete, a to vďaka prvému celoplošnému testovaniu všetkých Slovákov. Slovensko má okolo 5 miliónov obyvateľov. Testovanie trvalo pár dní.
Spŕška kritiky zo všetkých strán

Odštartovanie súčasného masového testovania spustilo vlnu kritiky. Slovenská opozícia sa oháňa tým, že už prvé testovanie bolo nezmyselné a nič neprinieslo. Vládu nešetrila ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá nevidí, že by sa situácia lepšila.  Ako sa vyjadrila, mnohí ľudia, najmä však tí, ktorí akciu testovania teraz presadzujú, sa dostávajú pod veľmi silný tlak.


Je prirodzené, že sa musí niečo urobiť. Sama by si však želala, keby to bolo niečo predvídateľné, aby bolo jasné čo a za akých podmienok sa udeje. Podľa Čaputovej súčasťou toho má byť aj komunikácia na profesionálnej úrovni, ktorá by mala ľudí skôr upokojovať, pripomína nemecký portál slová slovenskej prezidentky.


Exodus: Státisíce ľudí opúšťajú Britániu
Podľa najnovšej štúdie státisíce ľudí kvôli hospodárskym problémom počas koronakrízy ukázali Británii chrbát. Z krajiny odchádzajú najmä tí, ktorí sa tam nenarodili. Ako konštatujú odborníci z Economic Statistics Centre of Excellence v Londýne,... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rozdeľovanie regiónov

Koncom januára by mali byť k dispozícii výsledky plošného testovania a vláda v Bratislave rozhodne o ďalších opatreniach.


Uvažuje sa o odstupňovaní krokov v závislosti od situácie v jednotlivých regiónoch. Podľa celkového obrazu sa bude dať vidieť, či si Slovensko vytvorilo  predpoklady pre aspoň čiastočné otvorenie škôl, uzatvára svoj príspevok Kilian Kirchgeßner na nemeckom portálitagesschau.de.


Lavrov ocenil úprimný odpor Talianska voči sankciám EÚ namiereným proti Rusku
19 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová