Ako bojovať s covidom čo najefektívnejšie? Iniciatíva "Veda pomáha" v tom má jasno
20 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Iniciatíva Veda pomáha spísala a ponúka návrhy ako čo najefektívnejšie bojovať s koronavírusom. Pomôže to aj našej ekonomike.


V súčasnosti zdravotníci, ale aj vlády, vsádzajú v boji proti koronavírusu najmä na očkovanie proti tejto pandémii. Očkovanie najmä seniorov, podľa nich, môže výrazne znížiť počet ľudí s ochorením COVID-19 v nemocniciach, kde ležia najmä starší ľudia. V spoločnom stanovisku sa na tom zhodlo viac ako 40 popredných slovenských vedcov a lekárov z iniciatívy Veda pomáha, informuje portál slovensko.hnonline.sk.
Okrem masového očkovanie je potrebné zamerať sa aj na testovanie

Podľa iniciatívy tvoria ľudia nad 85 rokov až 1,5 % obyvateľov, ale až 22 % z nich sa stalo v nemocniciach obeťami ochorenia COVID-19. Poraziť túto pandémiu sa podľa vedcov môže podariť najmä čo najrýchlejším a najefektívnejším očkovaním, pričom prioritu by okrem seniorov mali mať aj zdravotníci a pedagógovia, aby sa deti mohli čo najskôr vrátiť do škôl. „Je tiež dôležité, aby sa s vakcínami pracovalo hospodárne. Preto je žiadúce, aby bol program očkovania zaistený náhradníkmi a bol pod verejnou kontrolou,“ konštatujú členovia iniciatívy. Vedci zároveň verejnosť ubezpečujú, že vakcíny sú bezpečné a sú pod kontrolou.

Kým však bude možné prejsť na masové očkovanie je podľa vedcov potrebné sa zamerať aj na testovanie a trasovanie kontaktov nakazených. „Vítame snahu vlády hľadať lepšie riešenia v oblasti testovania, no radi by sme upozornili na to, že novo prijaté opatrenia obsahujú nemalé riziká, ktorým môžeme predísť najmä použitím účinnejších nástrojov uplatňovaných v zahraničí,“ informujú slovenskí vedci, ktorí vidia cestu v priebežnom masovom pretestovávaní tých ľudí, ktorí o to majú záujem, a tiež cez cielené testovanie v lokálnych ohniskách. Spojené to však musí byť s trasovaním kontaktov. „Odporúčame posilniť doterajšie trasovacie postupy a adaptovať úspešné metódy trasovania klastrov zo zahraničia, pripadne pri trasovaní využívať elektronické zdieľané aplikácie tak ako v zahraničí,“ navrhujú naši odborníci.

"Niekto sa správa hlúpo, ale vedci to určite nie sú," rypla si do premiéra jeho predchodkyňa Iveta Radičová
Negatívnou udalosťou týždňa podľa bývalej premiérky Ivety Radičovej je zistenie, že "všetci, ktorí nesúhlasia s premiérom, sú hlupáci, klamári a tancujú na hroboch." Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Bez funkčného školstva ohrozujeme našu budúcnosť aj ekonomiku

Podľa vedcov môže byť práve pravidelné testovanie krokom k skorému otvoreniu škôl a na príprave tejto infraštruktúry by sa malo čo najviac popracovať. „Bez funkčného školstva ohrozujeme budúcnosť našej krajiny aj našu budúcu ekonomiku,“ upozorňujú naši odborníci. Hoci sa situácia na Slovensku začína momentálne pomaly zlepšovať, je to však podľa expertov výsledkom spoločného úsilia a dodržiavania opatrení.

Experti a odborníci sa zhodujú sa na tom, že je potrebné aby sme v tom pokračovali aj naďalej. Hovorcom iniciatívy Veda pomáha je matematik Richard Kollár, pričom medzi signatárov patria aj Vladimír Krčméry, Alexandra Bražinová, Peter Visolajský a ďalší odborníci.

Vedci nepovažujú celoplošné testovanie za správny krok
Epidemiologička Alexandra Bražinová, biochemik Pavol Čekan a ani virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied nepovažujú celoplošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus na území celého Slovenska, ktoré v... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr