Vojna medzi vedcami a premiérom pre plošné testovanie. Kto zvíťazí?
19 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič nedbá na kritické hlasy vedcov, ktorí sú proti celoplošnému testovaniu. Presadil vo vláde "skríning" , po ktorom by mal prísť predĺžený a ešte prísnejší zákaz vychádzania a kto nebude mať negatívny test, ten sa nedostane do práce či do prírody, píše portál 1.pluska.sk.


Sulík je s rozhodnutím vlády o celoplošnom skríningu spokojný, teší sa, že návrhy SaS prešli
Po týždeň trvajúcich rokovaniach vlády sa rozhodnutie a finálna podoba skríningu obyvateľstva zrodila konečne, v nedeľu podvečer. Napriek niekoľko dní avizovanému nesúhlasu s celoplošným testovaním, je zrazu Richard Sulík s riešením, ktoré vláda... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Petra Demková

Analytici varujú pred predčasným uvoľňovaním opatrení

Premiér sa v boji proti COVID-19 opäť pustil do vedcov, s ktorými dokonca uzavrel stávku o osude krajiny. Je to taký rozstrel vlády a dátových analytikov, ktorí tvrdia, že netreba plošné testovanie,“ vyhlásil Matovič, ktorý si zobral za cieľ prekonať tri predpovede analytika Ivana Bošňáka z platformy Dáta bez pátosu, ktorý vyrátal, že pri súčasnom lockdowne budeme mať ku koncu januára 7-dňovú incidenciu (výskyt pozitívnych prípadov na milión obyvateľov) na úrovni 2 000, začiatkom februára 1 500, a že deti budú stále sedieť doma pre zatvorené školy. Igor Matovič je však presvedčený, že práve vďaka plošnému testovaniu sa mu podarí dosiahnuť oveľa lepšie výsledky, ako prognózuje analytik. „V jednom, druhom aj treťom bode verím, že týmto projektom dosiahneme výrazne lepšie výsledky. Možno aj o polovicu. Je to moja stávka,“ odkázal premiér.

Dáta bez pátosu  reagovali kritikou Matovičovho plánu. Podľa analytikov totiž nie je dobré po prvom kole plošného testovania rozdeliť krajinu na lepšie a horšie okresy a v tých lepších uvoľňovať opatrenia, keďže antigénové testy nezachytia všetkých pozitívnych a s PCR testami sme v rámci EÚ na chvoste. „Teraz sa bude robiť antigénové testovanie a to bude vstupovať do rozhodovania o hitparádach okresov po 1. vlne celoplošného testovania a aj o sprísnení/uvoľnení lockdownu. Uvoľňovať nie je dnes čo, varujeme!“ odkazujú analytici, podľa ktorých by mala vláda obrátiť svoju pozornosť aj na iné dáta. „Problémom budú preplnené nemocnice, unavení zdravotníci, lekári a všetok personál a plné márnice. Tieto počty a problémy v januári dole nepôjdu a neustanú. Celkovo máme funkčných ventilátorov s personálom menej ako 350 a dostali sme sa z 226 na Silvestra na 297 (+71). Tak si odrátajte, kedy bude v januári plno, tvrdo reagovali analytici.

Vedci nepovažujú celoplošné testovanie za správny krok
Epidemiologička Alexandra Bražinová, biochemik Pavol Čekan a ani virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied nepovažujú celoplošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus na území celého Slovenska, ktoré v... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr

Súčasný skríning sa dá realizovať aj inými, efektívnejšími formami

Plán ďalšieho plošného testovania, ako ho predstavil premiér, však kritizujú aj ďalší odborníci. „Plán z októbra sa ďalej realizuje, i keď vieme, že na veľkej časti územia na jeseň vôbec nepomohol a aj vďaka nemu sme nedávno objednávali mraziace kamióny,“ pridal matematik Richard Kollár. „Kritizovať rozhodne je čo. Od toho, že skríning sa dá realizovať aj inými, efektívnejšími formami cez časový posun medzi testovaním a platnosťou opatrení až po to, že týždeň rokovali najdôležitejší ľudia v štátnej a vo verejnej správe o téme plošného testovania, pričom iné krajiny venujú rovnakú energiu plánovaniu očkovania,“ pridáva analytik Martin Smatana.

Viacerí vedci preto dúfajú, že premiér si tému plošného testovania presadil už poslednýkrát. „Verím, že ak sa všetci poslednýkrát zatneme, tak to spoločne zvládneme a téma plošného testovania sa skončila,“ dodal Smatana. Podobne ako veci sa vyjadril aj šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý údajne na vláde dostal prísľub, že toto celoplošné testovane je už posledné, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

"Niekto sa správa hlúpo, ale vedci to určite nie sú," rypla si do premiéra jeho predchodkyňa Iveta Radičová
Negatívnou udalosťou týždňa podľa bývalej premiérky Ivety Radičovej je zistenie, že "všetci, ktorí nesúhlasia s premiérom, sú hlupáci, klamári a tancujú na hroboch." Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík