Rusko je pripravené na urýchlené predĺženie zmluvy Nový START s USA
19 | 01 | 2021 I sefredaktor
Moskva je pripravená rýchlo sa dohodnúť s administratívou novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena na predĺžení poslednej zostávajúcej zmluvy o kontrole zbrojenia, ktorej platnosť vyprší už o dva týždne. V pondelok to oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR.

Ani mesiace trvajúce rozhovory Ruska a americkej administratívy prezidenta Donalda Trumpa o prípadnom predĺžení zmluvy známej ako Nový START nezmenšili rozdiely v ich postojoch. Zmluva o znížení počtu strategických útočných zbraní má vypršať 5. februára.

Biden sa už vyjadril za zachovanie zmluvy Nový START, ktorá bola vyrokovaná počas jeho pôsobenia v úrade viceprezidenta, a Rusko oznámilo, že je otvorené jej rýchlemu a bezpodmienečnému predĺženiu. Lavrov v pondelok na tlačovej konferencii povedal, že Moskva je pripravená urýchlene konať, aby platnosť zmluvy pokračovala.

Zmluva Nový START počíta s možnosťou jej predĺženia o ďalších päť rokov a ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva je ochotná to urobiť bez akýchkoľvek podmienok. Kremeľ tiež vyjadril pripravenosť predĺžiť zmluvu aspoň na krátky čas, kým Trumpova administratíva stále situáciu zvažovala.

Zmluvu Nový START podpísali v roku 2010 na Pražskom hrade vtedajší americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev. Nový START obsahuje záväzok, aby obe krajiny nemali viac než 1550 jadrových hlavíc a 700 ich nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel. Zmluva tiež počíta s rozsiahlymi kontrolami priamo na mieste, ktoré majú preverovať dodržiavanie dokumentu. Obhajcovia kontroly zbraní dôrazne vyzývajú na zachovanie zmluvy, pričom varujú, že jej vypršanie by znemožnilo akékoľvek kontroly amerických a ruských jadrových síl - a to by bol úder pre stabilitu sveta.