Exodus: Státisíce ľudí opúšťajú Britániu
19 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa najnovšej štúdie státisíce ľudí kvôli hospodárskym problémom počas koronakrízy ukázali Británii chrbát. Z krajiny odchádzajú najmä tí, ktorí sa tam nenarodili. Ako konštatujú odborníci z Economic Statistics Centre of Excellence v Londýne, ide o nevídaný exodus cudzincov pracujúcich v Spojenom kráľovstve, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


„Veľká časť úbytku pracovných miest počas pandémie sa týka ľudí, ktorí nie sú Briti, čo svedčí skôr o ich návrate do vlasti, než o nezamestnanosti ako takej,“ – k takému záveru dospeli autori štúdie, ktorí analyzovali situáciu na trhu práce.


Najväčší pokles od druhej svetovej vojny


Najviac je v tomto smere postihnutý Londýn, v ktorom je každý piaty obyvateľ cudzinec. Podľa štúdie sa tak počet obyvateľov v britskej metropole znížil o 700-tisíc, pokiaľ ide o celé Spojené kráľovstvo, tak až o viac ako 1,3 milióna. Ide tak o najväčší pokles počtu obyvateľov v krajine od druhej svetovej vojny, tvrdia odborníci.


Dočasný jav


Nič ale nenasvedčuje tomu, že Briti žijúci v zahraničí by sa v najbližšom čase mienili vrátiť späť do Spojeného kráľovstva. Autori štúdie zároveň pripúšťajú, že môže ísť len o dočasný jav a väčšina zahraničných pracovníkov by sa pravdepodobne mohla po pandémii vrátiť späť do Veľkej Británie.


Obavy kvôli Brexitu


Britské hospodárstvo naliehavo potrebuje cudzincov. Ich odchod z krajiny kvôli koronavírusu nie je jediným nebezpečenstvom. Aj kvôli brexitu a prísnejším zákonom o migrácii sa mnohé odvetvia hospodárstva obávajú, že prídu o svojich odborníkov. Koronakríza má na svedomí aj ďalší varovný signál. Poradenská spoločnosť PwC očakáva v Británii v roku 2021 pokles pôrodnosti. Mnohé páry kvôli neistým vyhliadkam v súvislosti s pandémiou odkladajú založenie rodiny. Podľa PwC hrozí najnižšia pôrodnosť od roku 1900, uzatvára Kronen Zeitung.