Hotely v Rakúsku počítajú vo februári s naštartovaním sezóny
18 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Napriek signálom, že sa v krajine predĺži lockdown a bude trvať aj po 24. januári, rakúsky cestovný ruch dúfa, že vo februári sa opäť naštartuje. Hotely a gastronómia to naliehavo potrebujú. Mnohé hotely dokonca už začali v predstihu s ohrievaním vody v bazénoch, píše rakúsky denník Der Standard.


Plánovanie – to je to, čo hoteliéri a gastronómia nevyhnutne potrebujú, ale čo sa v čase koronavírusu úplne zmazalo a prestalo platiť. Mnohé rakúske hotely už začali v predstihu s ohrievaním bazénov, na čo je potrebný istý čas. Robia tak aj napriek tomu, že podľa určitých signálov lockdown potrvá ešte dlhšie, než len do 24. januára.


Hotely musia pracovať v 14-dňovom predstihu. Toľko približne trvá, kým sa bazén zohreje na teplotu 28 až 29 stupňov, tvrdí šéf odvetvia cestovného ruchu rakúskej Hospodárskej komory Robert Seeber. Ak sa predsa len nebudú dať prijať prví hostia už 25. januára, potrebné sú dodatočné podporné kroky zo strany štátu. Potom sa už nebude dať vyjsť len s nízkym fixným príplatkom na pokrytie nákladov, zdôrazňuje Seeber. Potom treba pristúpiť aj ku kompenzácii ušlého obratu, inak hotely a gastronomické prevádzky skrachujú.


Už vo februári chcú odštartovať sezónu


Robert Seeber dúfa, že lockdown sa už predlžovať nebude a sezóna sa bude môcť konečne začať. S istotou sa to ale garantovať nedá, dodal.


Koncom týždňa by mala rakúska spolková vláda oznámiť detaily, či sa lockdown predĺži, a bude tak trvať aj po 24. januári.


Dramatický prepad obratu


Podľa prieskumu, ktorý uskutočnil Market Institut v Linzi na podnet odvetvia cestovného ruchu Hospodárskej komory Rakúska, v období od 23. decembra do 5. januára štvrtina opýtaných uviedla, že plánuje zimnú dovolenku. Pred rokom to bola tretina. Polovica z tých, ktorí boli minulú zimu v Rakúsku lyžovať, by si to rada bola zopakovala aj teraz.


Nálada v rakúskych hoteloch a gastroprevádzkach je ale pochmúrna. Dve tretiny opýtaných rakúskych hoteliérov počítajú za obdobie december až apríl s dramatickým prepadom obratu – minimálne o 50 percent, tretina dokonca predpokladá 76-percentný pokles. Podľa Davida Pfarrhofera z Market Institutu je tak situácia v rakúskom cestovnom ruchu katastrofálna, uzatvárajú rakúske noviny Der Standard.