Tajný stavebný projekt. V Nemeckom Sasku plánujú väzenie pre odmietačov korony
17 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

Nemecká spolková krajina Sasko plánuje v Drážďanoch korona zariadenie určené na „nútené umiestnenie“. Podľa nemeckého denníka Bild, ide o „korona väzenie“ pre ľudí, ktorí opakovane porušujú karanténu ako aj pre odmietačov korony


Podľa zistení ide o objekt z roku 2017 v hodnote asi 30 mil. EUR, ktorý sa má nachádzať v Stauffenbergallee na severe Drážďan. Ide pôvodne o prijímacie zariadenie pre utečencov.

Budova má byť upravená a prispôsobená novému účelu. Priľahlá azylová jedáleň bola už pred rokmi prestavená na súd s vysokým stupňom bezpečnosti.

Na jar 2020 chcela ministerka zdravotníctva Petra Köppingová umiestniť ľudí, ktorí porušujú karanténu do psychiatrických ústavov. Tieto plány boli zamietnuté, rovnako ako aj úvahy týchto ľudí odmietajúcich karanténu umiestniť do hotelov (nezabezpečené) alebo nemocníc (preťažené).

Lídrom Kresťanskodemokratickej únie v Nemecku sa stal Armin Laschet
Kresťanskodemokratická únia (CDU) si v sobotu na virtuálnom zjazde zvolila za svojho nového lídra Armina Lascheta, premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý je spojencom kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Stále nie je jasné, ako budú zariadené izby v korona väzení a koľko bude stáť jedna noc. Isté však je: Areál je oplotený a strážený políciou.

Ministerstvo sociálnych vecí potvrdilo pre denník Bild plány prestavby: „Ubytovací objekt sa v súčasnosti modernizuje“.

„Korona väzba“ hrozí tým, ktorí opakovane porušia nariadenie. „Postup prebieha v etapách: Napomenutie, pokuta, súdny príkaz“, uviedlo ministerstvo. Žiadosť na súd musí podať úrad zdravotníctva.

V Sasku doteraz žiadny takýto prípad nebol, ale orgány chcú byť pripravené – s cieľom chrániť „tretie strany kvôli vzdorovitému správaniu obyvateľov“.

Vo Viedni protestovalo proti pandemickým opatreniam zhruba 10.000 ľudí
Tisíce ľudí protestovali v sobotu v uliciach Viedne proti epidemiologickým opatreniam, ktoré majú obmedziť šírenie nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR