Berlín schválil okamžité pokračovanie výstavby plynovodu Nord Stream 2
17 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecko dalo zelenú pokračovaniu budovania plynovodu Nord Stream 2, aj keď z tímu budúceho amerického prezidenta čoraz hlasnejšie zaznieva želanie dočasne projekt pozastaviť, píše nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Nemecký spolkový úrad pre lodnú dopravu a hydrografiu (BSH) schválil okamžité pokračovanie výstavby plynovodu Nord Stream 2 v nemeckých vodách. Doterajšie povolenie by umožňovalo  pokračovať v prácach za normálnych okolností až koncom mája. Rozpor by však ešte predsa len mohol výstavbu opäť stopnúť.


Stavba plynovodu sa naposledy opäť posunula. Dodávateľská spoločnosť však práce ešte neobnovila.  „Od dánskej energetickej agentúry máme povolenie na pokračovanie prác, to však ešte neznamená, že v ten istý deň aj obnovíme kladenie potrubia,“ - uviedol pre nemecký Handelsblatt hovorca Nord Stream 2 AG.


Prerušenie prác by mohlo vytvoriť priestor na politické zblíženie medzi Spojenými štátmi a Nemeckom. Nicholas Burns, ktorý radil Joeovi Bidenovi v predvolebnej kampani, navrhol, aby sa dočasne pozastavila nielen výstavba, ale aj americké sankcie, a to v záujme zmiernenia konfliktu.


„Európania by mali pozastaviť výstavbu Nord Stream 2 a Američania by zas zastavili sankcie,“ - uviedol Burns pre nemecký Handelsblatt. „To by dalo novej americkej vláde možnosť rozumne rokovať s nemeckou vládou a ďalšími krajinami, ktoré sa podieľajú na projekte plynovodu.“


Ruský veľvyslanec v Berlíne Sergej Nečajev kritizoval pokusy Spojených štátov zabrániť realizácii projektu vydieraním, hrozbami a sankciami, a označil to za prejav nekalej súťaže. V reakcii povedal, že Rusko považuje tento prístup a s ním súvisiace argumentácie za neprijateľné, nezákonné, resp. nepresvedčivé, uzatvára Frankfurter Allgemeine Zeitung.