Unikátny nález: jaskynná maľba objavená na ostrove Sulawesi má 45 tisíc rokov
16 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Archeológovia objavili na indonézskom ostrove Sulawesi jaskynnú maľbu, ktorá je pravdepodobne najstaršia zo všetkých, ktoré sú doposiaľ známe. Ak sa prvé datovanie metódou založenou na izotopoch uránu ukáže ako správne, s vekom najmenej 45 500 rokov prekoná nielen všetky jaskynné maľby zo staršej doby kamennej zo Španielska a Francúzska, ale aj najstaršie skalné vyobrazenia Aborigíncov, ktoré boli objavené len v roku 2018 na Borneu, uvádzajú rakúske noviny Der Standard.


 Nejde pritom o žiadnu abstraktnú maľbu, ako to je v prípade mnohých najstarších  jaskynných vyobrazení, ale je to figurálny obraz. Je namaľovaný červeným minerálnym pigmentom v odľahlej jaskyni Leang-Tedongnge. Zobrazuje prasa, blízko neho sú odtlačky rúk a ďalšie vyobrazenia tohto zvieraťa, ktoré sa však dá rozoznať len čiastočne.Tím archeológov na čele s Adamom Brummom z austrálskej Griffith University sa domnieva, že obrazy tvoria spolu príbeh.


Podľa Brumma, ktorý nález publikoval v časopise „Science Advances“, ide  s najväčšou pravdepodobnosťou o pustulárne prasa. Juhovýchodný ázijský ostrov obývali viaceré takéto druhy. Ich názov je odvodený od opuchov tváre, ktoré vyzerajú ako pustuly – bradavice. No s bradavičnatými prasaťami, ktoré sa vyskytovali v Afrike, nemajú nič spoločné. Sú skôr blízkym príbuzným našich diviakov.  


Na Sulawesi žije s diviakom aj iný druh prasiat, ale je nepravdepodobné, že by umelci z doby kamennej nezobrali aj dlhé zahnuté kly. Pustulárne prasa sa naopak ako motív ponúkalo, pretože tisícročia bolo dôležitým zdrojom potravy pre ľudí v tomto regióne. Prechod od lovu k polodomestifikovanému úžitkovému chovu bol pritom plynulý.


Stopercentne sa nedá zaradiť ani samotný umelec. Teoreticky by pripadal do úvahy Homo sapiens , ale aj Homo erectus, ktorý sa v Ázii usadil už dávno pred moderným človekom. Vzhľadom na doteraz známe figurálne vyobrazenia, ktoré vytvoril Homo sapiens, Brumm vychádza  toho, že autorom jaskynnej maľby bol príslušník už nášho druhu, uzatvára rakúsky denník Der Standard.