Pozor! Dá sa nakaziť aj medzi dávkami očkovania
16 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Očkovanie druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 by sa malo začať tento týždeň. Denník N zisťoval, čo robiť, ak niekto medzi prvým a druhým kolom očkovania ochorie alebo sa na preočkovanie nedostaví.


V sobotu uplynú tri týždne, odkedy bol proti covidu-19 zaočkovaný prvý Slovák – lekár Vladimír Krčméry. K dnešnému dňu dostalo na Slovensku prvú dávku vakcíny takmer 50-tisíc ľudí, prevažne zdravotníkov v prvej línii. Od tohto týždňa by sa teda mala začať podávať druhá dávka očkovacej látky.
Ochranu zabezpečí až druhá dávka

Na to, aby ľudský organizmus využil plný potenciál u nás dostupnej vakcíny Comirnaty (od spoločností Pfizer/BioNTech), musí sa človek zaočkovať dvoma dávkami.

Aj keď imunitný systém odpovedá už po prvej dávke, 94-percentnú účinnosť dosiahne látka v tele najskôr týždeň po preočkovaní. Účinnosť prvej dávky sa odhaduje na približne 52 percent.

Dobré správy: Vďaka ľuďom tempo rastu nakazených klesá, krivku sme zlomili
Projekt Dáta bez pátosu, ktorý združuje matematikov a analytikov a zaoberá sa vyhodnocovaním dát o priebehu pandémie uverejnil včera večer výborné správy. Lockdown zaberá, krivku sme zlomili a tempo rastu nakazených pomaly klesá. Vláde odkazujú,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Michal Filek


„Nevieme spoľahlivo určiť účinnosť iba jednej dávky vakcíny, keďže nebola preskúmaná klinickými testmi. Práve druhá dávka je potrebná na to, aby imunita pretrvávala dlhodobo,“ hovorí slovenský infektológ z konzília odborníkov Pavol Jarčuška, ktorý má na starosti vakcíny proti covidu-19.

„Očkovanie je dobrovoľné, takže v prípade, že sa človek na preočkovanie nedostaví, nemôžeme ho nútiť,“ hovorí Jarčuška.
Infekcia pred preočkovaním

Keďže prvá dávka očkovania proti covidu-19 nemá plnú účinnosť, človek sa môže počas čakania novým koronavírusom infikovať. V takomto prípade je podľa Jarčušku potrebné počkať s aplikáciou druhej dávky týždeň po prekonaní bezpríznakovej infekcie a dva týždne po prekonaní infekcie s príznakmi.

Vedec, ktorého používa Krajčí na obhajobu plošného testovania, sa mýli. Mal by priznať chybu
Publicista Fedor Blaščák upozornil na úplne mylné dáta vedca Martina Pavelku, ktorými minister Krajčí obhajoval a stále obhajuje potrebu plošného testovania. Blaščák Pavelku vyzýva, aby verejne priznal chybu. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Michal Filek


Ak sa nakazí človek, ktorý už prvú dávku vakcíny dostal, priebeh infekcie bude u neho pravdepodobne miernejší.
Prechladnutie neprekáža

V príbalovom letáku vakcíny Comirnaty sa píše, že druhú dávku treba odložiť aj pri ťažkej chorobe sprevádzanej vysokou horúčkou. Infekcia horných dýchacích ciest, ako napríklad prechladnutie, však nie je prekážkou.

„Zatiaľ nevieme, čo s ľuďmi, ktorí by sa zaočkovali výrazne neskôr, povedzme po 70 dňoch,“ hovorí Jarčuška.
Bunková imunita

Ako dlho bude mať zaočkovaný človek imunitu proti infekcii koronavírusom, ešte nie je jasné. Vedci budú sledovať účastníkov tretieho kola klinického skúšania vakcín minimálne dva roky, aby v dodatočnom predstihu vedeli, kedy im začne ochrana klesať (v prípade vakcíny Comirnaty ide o viac ako 40-tisíc účastníkov).

Advokát: Lekári sa môžu dostať pred etické dilemy, potrebujú odporúčania
Slovenskí lekári sa počas pandémie nového koronavírusu môžu dostať pri záchrane ľudského života do eticko-morálnej dilemy, v ktorej sa predtým neocitli. Ako TASR upozornil advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h Partners, Ministerstvo... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Sledovanie protilátok u každého očkovaného by bol podľa Jarčušku veľmi nákladný proces. Navyše pri koronavíruse nie je rozhodujúci počet protilátok v krvi, ale bunková imunita, ktorá má na starosti komplexnú odpoveď imunitného systému. Vrátane spomenutých protilátok.

„Na Slovensku máme dlhé roky zavedené kontroly očkovania, kde u časti zaočkovaných meriame hladinu protilátok alebo príslušnej bunkovej imunity. Takto budeme, predpokladám, postupovať aj pri vakcinácii proti covidu-19,“ vysvetľuje Jarčuška.

"Sme v ohrození! Juhoafrická mutácia má oveľa vyššiu smrtnosť," varuje Čekan
Vedec Pavol Čekan varuje pred ešte horšou mutáciou z koronavírusu z Brazílie. Zomiera na ňu viac ľudí! píše portál 1.pluska.sk. Sme v ohrození! varuje. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Michal Filek