Maroko udelilo Trumpovi najvyššie štátne vyznamenanie
16 | 01 | 2021 I tasr

Dosluhujúci prezident Donald Trump si v piatok prebral najvyššie štátne vyznamenanie Maroka za jeho úlohu pri obnovení diplomatických vzťahov medzi týmto arabským kráľovstvom a Izraelom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného člena Trumpovej administratívy.


Vyznamenanie Rádu Muhammada odovzdala Trumpovi veľvyslankyňa Maroka v Spojených štátoch Lalla Joumala Alaouiová v rámci súkromnej ceremónie za zatvorenými dverami Oválnej pracovne Bieleho domu. Toto vyznamenanie, ktoré sa udeľuje len hlavám štátu, bolo darom od marockého kráľa Muhammada VI., pripomína Reuters.

Podobné ocenenia si ešte predtým prebrali Jared Kushner, Trumpov poradca a zať, ktorý má v dosluhujúcej administrácii na starosti dianie na Blízkom východe, a americký vyslanec pre Blízky východ Avi Berkowitz.

Trump, ktorého mandát končí 20. januára, 10. decembra oznámil, že Maroko nastoľuje diplomatické vzťahy s Izraelom. Po Spojených arabských emirátoch (SAE), Bahrajne a Sudáne sa tak stalo už štvrtou arabskou krajinou, ktorá sa zaviazala, že obnoví diplomatické vzťahy so židovským štátom a nadviaže ekonomickú spoluprácu.

 

Dve tretiny Američanov nechcú, aby Trump zostal vo verejnom živote
Viac ako dve tretiny Američanov chcú, aby dosluhujúci prezidenta Donald Trump prestal pôsobiť vo verejnom živote, keď sa 20. januára skončí jeho funkčné obdobie v Bielom dome. Vyplýva to z nového prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr