Lučanského smrť preveruje referentka! Prečo tam nie je lekár?!
16 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadila začiatkom januára komisiu na prešetrenie okolností úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského do ktorej prizvala viacero špecialistov z rôznych inštitúcií.


Svoje zastúpenie v komisii má aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý však šokoval svojou nomináciou. Namiesto doktora s medicínskym vzdelaním totiž poslal tento úrad do Kolíkovej skupiny iba obyčajnú referentku, píše ereport.

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková vytvorila 17-člennú komisiu, aby vyvrátila pochybnosti, ktoré sa vynorili po smrti generála Lučanského. “Ja sa domnievam, že ak niekto nemá osobitne zaujatý postoj, v tejto fáze vzhľadom na rozsah dokumentov musel dôjsť k presvedčeniu, že príbeh sa udial tak, ako je od začiatku oficiálne prezentovaný,” skonštatovala minulý týždeň na parlamentnom brannobezpečnostnom výbore ministerka Mária Kolíková.

V komisii sú koaliční i opoziční poslanci parlamentu, nominant prezidentky, zástupca verejnej ochrankyne práv, dvaja zástupcovia médií, ako aj iní odborníci zo Slovenska ale aj z cudziny.

“Odbornosť” nominantky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorá ma zabezpečiť preverenie adekvátnosti zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pri ošetreniach Milana Lučanského, vyvoláva pochybnosti. Zuzana Lališová, ktorá bola na touto úlohou poverená totiž nemá lekárske vzdelania a v ÚDZS pracuje ako referentka na právnom oddelení. Úrad tak neposlal prešetriť okolnosti presunov a vyšetrení až v troch nemocniciach, v ktorých bol Lučanský počas decembra hospitalizovaný, skúseného doktora, ale človeka bez príslušnej medicínskej kvalifikácie.

“Požiadavkou nebolo, že má ísť o zamestnanca s medicínskym vzdelaním,” vysvetlila dôvody nenominovania lekára Erika Kováčiková z ÚDZS.