"Sme v ohrození! Juhoafrická mutácia má oveľa vyššiu smrtnosť," varuje Čekan
15 | 01 | 2021 I Michal Filek

Vedec Pavol Čekan varuje pred ešte horšou mutáciou z koronavírusu z Brazílie. Zomiera na ňu viac ľudí! píše portál 1.pluska.sk. Sme v ohrození! varuje. 


Už o niekoľko týždňov má na Slovensku prevládnuť mutácia koronavírusu z Anglicka. "Tento variant s označením B.1.1.7 sa totiž šíri o 70 % rýchlejšie. Minister zdravotníctva Marej Krajčí hovorí, že aktuálne je mutáciou nakazených 15 až 20 percent ľudí," píše Pluska.

„Určite budeme musieť mať dlhodobo prijaté prísne opatrenia, ktoré budú brániť socializácii ľudí, aby sme spomalili šírenie vírusu lokálne. Na takto agresívne sa šíriaci vírus však tieto štandardné opatrenia dostatočne nezaberajú, a preto bude potrebné časté pretestovávanie obyvateľstva,"oznámil Krajčí.

Biochemik Pavol Čekan však varuje, že v blízkej dobe nás môže ohroziť aj juhoafrický kmeň, informujú tvnoviny.sk. Ten sa už objavil v 37 prípadoch v Nemecku, Švajčiarsku, Švédsku, Fínsku, Írsku, Veľkej Británii aj Francúzsku. Ak neurobíme dostatočne účinné opatrenia, je len otázka času, kedy k nám príde.

Problém je, že podľa Čekana vykazuje tento variant vyššiu smrtnosť. „Sme v ohrození. Z tohto variantu mám aj ja najväčší rešpekt. Jediné riešenie je kontrolovať hranice a žiadať od každého pred vstupom na naše územie negatívny PCR test. V lepšom prípade aj karanténu,“ dodáva pre portál Čekan.

Vo Veľkej Británii sa od dnešného piatku rozhodli uzavrieť hranice s Latinskou Amerikou aj Portugalskom. Britský premiér Boris Johnson je znepokojený brazílskou mutáciou. Povedal, že prichystali tvrdé opatrenia, aby ochránili krajinu pred novými infekciami, dokončil portál 1.pluska.sk.

 

Krajčí: Epidemiologická situácia sa zlepšuje, ale len mierne
Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa na Slovensku mierne zlepšuje, no denne stále ochoreniu COVID-19 podľahne asi 90 ľudí. Pozitivita PCR testov a aj antigénových testov poklesla. Reprodukčné číslo je na úrovni 1. Hospitalizácie... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr