Právna expertka: Spor Matoviča so Sulíkom je už téma pre prokurátora...
15 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) verejne obvinil ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) zo smrti tisícok ľudí. Ak sú premiérove informácie pravdivé, mal by podľa rektorky Akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej podať na Sulíka trestné oznámenie. Ak sú nepravdivé, ide o trestný čin ohovárania.


"Obviniť niekoho, že je zodpovedný za smrť tisícok ľudí, je už konanie, ktoré by pravdepodobne malo byť riešené v zmysle či nejde o trestný čin ohovárania." Povedala pre portál spravy.pravda.sk Lucia Kurilovská.

Odvoláva sa na nasledujúce znenie platných zákonov: "Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť vážnosť dotknutej osoby u spoluobčanov, či v rodine alebo zamestnaní, dopúšťa sa trestného činu ohovárania."

Fico: Proti Matovičovi je vo vláde vzbura, preto ani nerokoval kabinet
14 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Čo sa týka trestnej sadzby - Kurilovská pripomína, že "ak sa tak deje verejne, je to až päť rokov." Redakcia HD ešte dodáva, že v čase núdzového stavu môže byť táto sadzba zdvojnásobená.

Podľa Lucie Kurilovskej by v tomto okamihu mal už vstúpiť do sporu možno aj generálny prokurátor: "Ak niekto dáva konkrétnej osobe priamu zodpovednosť za smrť tisícok ľudí, určite by mal podať trestné oznámenie. Možno by sa na to mal pozrieť priamo generálny prokurátor. Máme tu totiž priame obvinenie od premiéra štátu. Keďže nevieme, akými údajmi disponuje, môže mať pravdu. Ak pravdu nemá, dopúšťa sa trestného činu ohovárania."

Ak by však Matovič mal pravdu, potom by podľa Kurilovskej išlo o "veľmi vážne podozrenie v rámci prvej hlavy Trestného zákona – trestné činy proti životu a zdraviu. Konkrétne by išlo pravdepodobne o trestný čin usmrtenia z nedbanlivosti."

"V trestnom poriadku máme tzv. zásadu oficiality a legality, ktorá hovorí, že orgány činné v trestnom konaní musia vo veci začať konať, ak sa dozvedeli o páchaní trestného činu akýmkoľvek spôsobom. Bolo by teda možné konať aj ex offo, teda z úradnej povinnosti. Je však logické, že ak sa obvinenie bytostne týka konkrétnej osoby, predpokladá sa, že daná osoba podá podnet sama." vysvetľuje pre portál spravy.pravda.sk Lucia Kurilovská.

Sulík: S Matovičom už nikdy nebudem kamarát
14 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová