Pfizer dočasne zníži dodávky vakcíny, aby nabehla na maximálnu výrobnú kapacitu
15 | 01 | 2021 I sefredaktor
Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer dočasne zníži dodávky svojej vakcíny proti chorobe COVID-19. Navyšuje totiž svoje výrobné kapacity, aby túto očkovaciu látku mohla dodávať na trh vo väčších objemoch.  Správu Nórskeho zdravotného úradu (FHI) priniesla TASR. 

Dočasné zníženie objemu dodávok pocítia všetky európske krajiny. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho potrvá, kým spoločnosť Pfizer dosiahne svoju maximálnu výrobnú kapacitu, ktorá by mala stúpnuť z 1,3 na dve miliardy dávok vakcíny ročne.

FHI neposkytla žiadne podrobné údaje o dodávkach do Európy ako celku, uviedla však, že Nórsko dostane na budúci týždeň 36.075 dávok, čo je pokles z predtým očakávaných 43.875 dávok, čo znamená zníženie objemu dodávok o 17,8 percenta. Na vykrytie tohto schodku v dodávkach Nórsko využije časť dávok očkovacej látky, ktoré si preventívne odložilo, keď dostalo svoj prvý prídel.

Aj keď škandinávska krajina nie je členom EÚ, je s ňou úzko prepojená v mnohých oblastiach, vrátane obstarávania vakcín proti chorobe COVID-19, o ktorých vyjednáva Brusel.       Účinnosť očkovacej látky od spoločností Pfizer/BioNTech v záverečnej fáze klinických skúšok dosiahla 95 percent. Vakcína sa podáva v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Touto vakcínou sa už očkuje v Severnej Amerike, krajinách EÚ a niekoľkých ďalších štátoch.