Nemocnice avizujú, že personálne nezvládnu celoplošné testovanie
14 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Celoplošné testovanie bude zrejme problémom pre mnohé nemocnice. Väčšina zdravotníckych zariadení zápasí s nedostatkom personálu.


V okresoch, kde je situácia s počtom hospitalizovaných pacientov či chýbajúcim personálom už dlhšie kritická, obsluhu odberného miesta vlastnými silami nezvládnu. Podľa portálu webnoviny.sk to potvrdila okrem iných aj Univerzitná nemocnica v Martine.

„Vzhľadom na aktuálny nedostatok zdravotníkov, ktorých máme v karanténe alebo na COVID-PN, nemáme personálne kapacity na prevádzku samostatného odberového centra pri eventuálnom plošnom testovaní verejnosti,“ uviedla hovorkyňa univerzitnej nemocnice Katarína Kapustová.

Za zmienku stoja aj názory zo zahraničia. "Nemecký profesor Christian Drosten sa koncom novembra vyjadril, že v skutočnosti to, ako bolo testovanie u nás zorganizované, možno označiť za veľmi tvrdý lockdown. V karanténe sa totiž neocitli len pozitívne testovaní, ale aj tí, čo sa nedostavili na test," píšu webnoviny.sk. Preto je podľa neho možné, že plošné testovanie malo v tak malej krajine, akou je Slovensko, naozaj výrazný vplyv na zníženie incidencie. Na druhej strane Drosten súhlasí s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou, že nie je možné úplne zhodnotiť, aký veľký vplyv testovanie malo, keďže boli v platnosti aj iné opatrenia.

Slovenská lekárska komora odmieta celoplošné testovanie
Slovenská lekárska komora (SLK) vydala stanovisko, v ktorom vyjadrila potešenie, že po dlhých mesiacoch sa lekári konečne stretli ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. SLK zdôrazňuje, že Slovensko si nemôže dovoliť mrhať silami celoplošným... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Petra Demková