Maršal Šapošnikov je prvá fregata, ktorá má na palube viac nadzvukových rakiet ako členov posádky (video)
14 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Americký armádny magazín National Interest varuje, že Šapošnikov nie je bežná fregata, ale ničiaci stroj, proti ktorému je sotva šanca ubrániť sa.


Tlačová kancelária Tichomorskej flotily oznámila paradox: svetový unikát Šapošnikov má na palube viac rakiet, ako príslušníkov posádky.

Maršal Šapošnikov mal pôvodne predurčený úplne iný účel. Mala to byť protiponorková loď schopná rýchlych manévrov. Jej charakteristiky z nej však napokon spravili niečo úplne iné, píše web nationalinterest.com.



Pôvodná modernizácia fregaty zahŕňala inštaláciu štandardizovaných lodných odpaľovacích zariadení pre rakety Kalibr-NK a Oniks, čo posilnilo jej bojové schopnosti a umožnilo ju kvalifikovať ako fregatu. Medzičasom však prišli vysoko nadzvukové rakety Zirkon a ďalšie novinky ruského raketového priemyslu.

Tichomorská flotila ruského námorníctva tento týždeň oznámila, že do Japonského mora bola nasadená fregata Maršal Šapošnikov, vybavená po prezbrojení riadenými strelami Kalibr-NK a Uran. Navyše, ako píše časopis, Maršal Šapošnikov môže byť vybavený aj nadzvukovými raketami Zirkon. Ide o zbraň, čo už mesiace desí Pentagon, pretože tieto vysoko nadzvukové rakety môžu z lokality Japonského mora zasiahnuť prakticky akýkoľvek námorný cieľ v oblasti, dokonca aj pozemný cieľ na území USA.

 

Americký časopis The National Interest nazýva ruskú fregatu najnebezpečnejšou loďou na svetových moriach
"Po zuby ozbrojená" fregata Maršal Šapošnikov budí maximálny rešpekt a so Zirkonmi priam strach. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík