Uhrík: Európska únia chce cenzurovať internet pod pláštikom boja proti terorizmu
13 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS) varuje, že nová regulácia Európskej únie umožní vládam cenzurovať internet. Bez súdneho rozhodnutia bude možné scenzurovať akýkoľvek text do jednej hodiny od uverejnenia, píše v statuse na sociálnej sieti.

Politik uvádza, že reguláciu schválil Výborov Európskeho parlamentu pre občianske práva a slobody v pomere 54 za a 13 proti. Uhrík, ktorý tvrdí, že na základe regulácie bude možné ešte viac utiahnuť skrutky cenzúry pod pláštikom boja proti terorizmu, hlasoval proti spornému opatreniu.

"Hoci cenzorské autority budú mať obrovskú moc, znenie regulácie nevyžaduje, aby to boli súdne alebo iné objektívne/nezávislé autority. Členský štát bude môcť ako cenzorskú autoritu ustanoviť napríklad aj protiextrémistickú jednotku polície alebo svojich úradníkov, či mimovládkarov," píše Uhrík.

Vládne orgány budú podľa neho môcť scenzurovať online obsah kdekoľvek v EÚ do jednej hodiny. Neschopnosť dodržať toto nariadenie môže pre menšie internetové firmy znamenať gigantické pokuty.

"Regulácia umožňuje autoritám jedného štátu vydať príkaz na zmazanie nevhodného obsahu v celej EÚ, teda obsah bude zmazaný aj v štátoch, kde je v rámci slobody slova považovaný za legálny. Toto môže mať vážne dopady aj na prácu novinárov, ktorých články tak môžu byť zablokované z cudziny, ak ich nejaký iný štát bude považovať za nevhodné," alarmuje europoslanec.

Uhrík hovorí, že takáto forma regulácie môže byť veľmi ľahko zneužiteľná ktoroukoľvek vládou členského štátu EÚ. Viac informácií o tejto problematike je možné nájsť na stránke asociácie European Digital Rights (EDRi), ktorá sleduje stav dodržiavania ľudských práv v digitálnom priestore.