Smer-SD bojkotuje mimoriadnu schôdzu parlamentu - hovorí o nedôstojnom chaose
13 | 01 | 2021 I sefredaktor
Poslanecký klub Smeru-SD sa nezúčastní na dnešnej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Podpredseda parlamentu a Smeru-SD Juraj Blanár hovorí o chaose. Označil za nedôstojné, aby parlament rokoval o balíku ôsmich noviel len 43 minút potom, ako bola zverejnená pozvánka na schôdzu a ako poslanci dostali materiály na rokovanie. Informoval TASR.

NR SR sa podľa Blanára stáva absolútnou slúžkou vlády Igora Matoviča. "Máme tu ďalší rekord, keď je zvolaná NR SR oficiálne pozvánkou na webe NR SR iba 43 minút pred jej samotným konaním," podotkol. Toto je podľa neho neprijateľné.

Podpredseda parlamentu skonštatoval, že pred rokovaním nikto z poslancov nemal relevantnú informáciu, či sa schôdza naozaj uskutoční. Hovorí, že tí zákonodarcovia, ktorí odišli po utorkovej schôdzi domov, sa nemali ako včas dostaviť na aktuálnu schôdzu.

Blanár upozornil, že balíkom zmien sa má meniť viacero zákonov. Poukázal napríklad na zmeny vo verejnom obstarávaní. Namieta, že poslanci nemali dostatok času sa na návrh zákona pozrieť. Materiál podľa neho pripravili za pochodu a krízu nezvládajú.

Dodal, že jediná možnosť, ako zastaviť vládu, je petícia za skrátenie volebného obdobia. Návrh nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho na skrátenie volebného obdobia na riadnej schôdzi NR SR Smer-SD podľa Blanárových slov podporí.