Rusi testujú na dobrovoľníkoch „light“ verziu vakcíny Sputnik V
13 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rusko začalo s testovaním „light“ verzie svojej očkovacej látky proti COVIDu-19 „Sputnik V“ po tom, čo ju schválilo ministerstvo zdravotníctva v Moskve. Klinické štúdie v najbližších mesiacoch ukážu mieru jej bezpečnosti a účinnosti. Na testovaní sa zúčastňuje 150 dobrovoľníkov, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Podľa skorších informácií má „light“ podoba vakcíny „Sputnik V“ poskytovať ochranu proti koronavírusu síce na kratší čas, ale jeho účinok má byť rýchlejší. Na očkovanie vakcínou "Sputnik V" (Gam-COVID-Vac) sú zvyčajne potrebné dve dávky a imunita by sa mala vyvinúť do 42 dní. V Rusku sa očkuje proti COVIDu-19 už mesiac. Zaočkovaných bolo už viac ako 1,5 milióna ľudí.


O „light“ verziu ruskej vakcíny prejavilo záujem už veľa krajín na celom svete, ktoré sa v boji proti koronavírusu snažia zachrániť čo najviac ľudských životov, povedal pre štátnu tlačovú agentúru TASS šéf štátneho Fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev. Fond vakcínu financuje a sprostredkúva jej predaj v zahraničí.


Doposiaľ 3,4 milióna infikovaných v Rusku


Podľa oficiálnych štatistík sa v Rusku od začiatku pandémie na jar 2020 nakazilo COVIDom-19 vyše 3,4 milióna ľudí. V pondelok tamojšie úrady hlásili 23 300 nových prípadov za jeden deň, čo je podstatne menej ako naposledy, informuje Kronen Zeitung.