Krymských Tatárov odsúdili za extrémizmus a členstvo v zakázanej organizácii
13 | 01 | 2021 I sefredaktor
Vojenský súd v ruskom Rostove na Done uznal v utorok troch krymských Tatárov z mesta Belogorsk za vinných z organizovania teroristickej bunky a z pokusu o uzurpáciu moci. Súd im vymeral dlhoročné tresty väzenia: v trvaní do 13 do 18 rokov, informovala TASR.

Podľa vyšetrovania Ajder Džapparov a Enver Omerov vytvorili bunky organizácie Hizb ut-Tahrir, ktorá je v Rusku zakázaná a považovaná za teroristickú. Venovali sa aj propagandistickým aktivitám vedúcim k terorizmu. Súd mužov odsúdil na 17 a 18 rokov väzby v trestaneckom tábore s prísnym režimom. Tretí odsúdený, Riza Omverov, dostal ako spolupáchateľ 13 rokov väzby v trestaneckom tábore.

Panislamistická organizácia Hizb ut-Tahrir je síce v Rusku zakázaná ako teroristická, ale je legálna na Ukrajine, ktorej Krymský polostrov patril, kým ho v roku 2014 Rusko na základe sporného referenda nepriradilo k subjektom svojej federácie. Tento krok drvivá väčšna medzinárodného spoločenstva neuznala.

Ľudskosprávna skupina Memorial považuje trojicu odsúdených krymských Tatátov za "politických väzňov". Uviedla, že "obvinenie z účasti v Hizb ut-Tahrir sa stalo nástrojom na potlačenie verejnej solidarity medzi občanmi Krymu". Krymskí Tatári sú prevažne moslimskou etnickou menšinou, väčšina z nich bola proti ruskej anexii Krymu v roku 2014.