Der Spiegel o Kočnerovi, Ruskovi a zmenkách
13 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Naposledy bol v súdnom procese oslobodený spod obžaloby z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Slovenský podnikateľ Marian Kočner bol ale teraz odsúdený za podvod. Spolu s ním vo väzení skončil aj slovenský exminister hospodárstva, píše nemecký časopis Der Spiegel.


Aspoň malá útecha pre príbuzných a priateľov  zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka. Po tom, čo súd oslobodil spod obžaloby údajného objednávateľa vraždy – podnikateľa Mariana Kočnera, ten bol teraz odsúdený za podvod.


Je to najväčší uzavretý prípad slovenskej justície z oblasti hospodárskej kriminality. Týkal sa falšovania zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Poškodenou bola Televízia Markíza. Der Spiegel pripomína, že bol to práve Pavol Rusko, ktorý v roku 1996 túto televíziu založil. Svoje podiely musel neskôr predať a potom to už išlo s jeho politickou kariérou dole vodou. Dostal sa do vážnych finančných problémov, a ako mu dokázal súd, mal sa dohodnúť s milionárom Marianom Kočnerom na falšovaní zmeniek vo svoj prospech.


Kočner bol pritom ešte v septembri 2020 oslobodený spod obžaloby pre nedostatok dôkazov v obvinení z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Tento rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože sa proti nemu odvolal prokurátor, dodáva Der Spiegel.