Lyžiarska dilema v Rakúsku: plné svahy na východe, na západe zívajú prázdnotou
12 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Lyžovania počas pandémie polarizuje rakúsku spoločnosť. Pokým jedni sa dobrovoľne obmedzujú, druhých musia brzdiť zákazmi, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


Masa ľudí bez akýchkoľvek odstupov medzi sebou na jednej strane, na druhej zívajúca prázdnota. Niektoré lyžiarske strediská  na východe Rakúska, ako napríklad v štajerskom Kreischbergu, zažili cez víkend masívny nápor ľudí. Naopak, mnohé zjazdovky v západnom Rakúsku, ako napríklad v tirolskom Serfaus-Fiss-Ladis, sú také prázdne, že prevádzkovatelia museli pristúpiť k obmedzeniu otváracích hodín.


Polícia musela zablokovať prístupové cesty


Katastrofálna situácia v niektorých lyžiarskych strediskách spôsobila rakúskemu ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Anschoberovi riadny hlavybôľ. Nápor lyžiarov bol najmä v sobotu tak veľký, že po 9. hodine musela polícia zablokovať všetky príjazdové cesty do lyžiarskeho strediska Kreischberg v Štajersku, pretože už bolo maximálne preplnené. Plne vyťažený bol aj Národný park Hohe Tauern. Aj nedeľu bolo vidieť opäť plné parkoviská v Semmeringu.


Ministri hrozia prevádzkovateľom zákazmi


Je na miestnych zdravotníckych úradoch, aby podstatne sprísnili kontroly dodržiavania pravidiel. V prípade ich porušenia by sa mali prevádzky jednoducho zatvoriť, vyhlásil ešte v nedeľu rakúsky minister zdravotníctva Anschober. Ešte dôraznejšie sa vyjadril jeho kolega z rezortu vnútra Karl Nehammer: „Spoločne so zdravotníckymi úradmi treba radikálne zakročiť proti čiernych ovciam na vlekoch. Kvôli osobnému profitu stratili pocit zodpovednosti. Ak to bude potrebné, pristúpi sa k zatvoreniu vlekov.“


Lyžiarske strediská v západnom Rakúsku výrazne obmedzili prevádzku


Vedúci prevádzky lanovky na východe Rakúska Franz Hörl tvrdí, že je bezmocný voči takej mase ľudí. Na druhej strane sú svahy na západe takmer úplne prázdne. Je tam tak málo ľudí, že prevádzkovatelia nemajú takmer žiaden obrat.  Podľa Hörla v tirolskom Serfaus-Fiss-Ladis výrazne skrátili zjazdovku zo 100 na len 40 kilometrov. Cez vianočné sviatky tu zvyčajne býva 18- až 20-tisíc návštevníkov. Podľa obchodného šéfa Bennyho Pregenzera tu je momentálne len 2- až 3-tisíc ľudí. Domácich lyžiarov ale  nechcú obrať o trocha pohybu počas pandémie. Obmedzenia sú ale aj v lyžiarskom stredisku Silvretta Montafon vo Vorarlbergu.


V štajerskom Kreischbergu sa v sobotu hovorilo o výnimočnom dni, a to kvôli peknému počasiu. Ľudia, aj keď prišli približne v rovnakom čase, na svahu sa rozpŕchli a takmer sa stratili z dohľadu. Hoci kapacita je tu 3- až 4-tisíc, v sobotu si sem prišlo zalyžovať len asi 2 200 ľudí, uzatvára denník Kronen Zeitung.