V Rakúsku sa predal počas pandémie rekordný počet strelných zbraní
10 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Dopyt po strelných zbraniach v Rakúsku počas pandémie dosiahol nebývalé rozmery. Vyplýva to z údajov štúdie inštitútu na prieskum trhu Branchenradar.com, píše rakúsky portál news.at.


 Nárast sa zaznamenal tak u nových, ale najmä v prípade už používaných zbraní.  V porovnaní s rokom 2019 ide o 10-percentné zvýšenie, a to na rekordných 71 250 kusov.  Predalo sa tak viac o 6 400 pušiek a krátkych ručných zbraní.


Dopyt po puškách sa zvýšil o takmer 16 percent


V porovnaní s rokom 2019 vzrástol dopyt po už používaných puškách o takmer 16 percent a po zánovných krátkych ručných zbraniach zhruba o sedem percent. Podľa údajov inštitútu sa tak v roku 2020 predalo celkovo 52 300 takýchto zbraní. Pohyb však nastal aj u úplne nových zbraní. Predaj dlhých a krátkych ručných strelných zbraní narástol oproti roku 2019 asi o päť percent na celkových 19-tisíc kusov.  Aj tu sa zaznamenal výrazne vyšší počet najmä pušiek, puzdrových a kombinovaných zbraní, než ako tomu bolo v prípade pištolí a revolverov.


„V oboch prípadoch išlo o masívny nárast najmä v oblasti poľovníctva. Keďže rakúsky zákon o zbraniach od roku 2019 umožňuje  využívať pri love aj krátke ručné zbrane, odvtedy dopyt po nich rástol,“ – informoval Branchenradar.com.


V roku 2020 mali Rakúšania v osobnej držbe 1,15 milióna zbraní


Podľa Centrálneho registra zbraní bolo na konci roku 2020 v Rakúsku v osobnej držbe zhruba 1,15 milióna zbraní kategórií B, C a D. V porovnaní s rokom 2019 sa tento stav navýšil asi o päť percent, resp. 53-tisíc kusov. Keďže sa vlani odhlásilo zhruba 39-tisíc zbraní, počet nových registrácií bol na úrovni viac ako 91-tisíc. Rozdiel medzi získanými a novými registráciami sa na jednej strane vysvetľuje nákupom ďalších pušiek, pretože upravená zbraň musí byť znovu zaregistrovaná. Okrem toho existuje aj tzv. podpultový predaj, teda zmena vlastníkov ručných strelných zbraní, na ktorej sa obchodník oficiálne nepodieľa, informuje Branchenradar.com. Patria sem dodatočné registrácie zbraní zo staršieho obdobia, aj keď lehota na to už dávno uplynula, napríklad pri dedení, alebo sťahovaní sa objavia zbrane, ktoré nie sú zaregistrované, a teda sa musí urobiť dodatočne ich legalizácia, informuje portál news.at.