Svetový rekord -v Nórsku sa predalo viac elektromobilov než áut so spaľovacím motorom
10 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vlani mali elektrické autá v Nórsku podiel 54,3 percenta, čo je svetový rekord. Prelom v elektromobilite má niekoľko dôvodov, píše nemecký portál tagesspiegel.de. Prináša aj rebríček najpredávanejších elektromobilov.


Minulý rok sa v Nórsku prvýkrát predalo viac elektromobilov ako vozidiel s benzínovými, naftovými, alebo hybridnými motormi. V roku 2020 predstavovali elektrické vozidlá 54,3 percenta všetkých nových automobilov predaných v krajine, čo je svetový rekord, ako oznámil nórsky Zväz pre cestnú dopravu.


Elektrické modely VW sú obľúbenejšie než Tesla


Rok predtým bol podiel elektromobilov na nových registráciách na úrovni 42,4 percenta. Najobľúbenejšie boli elektrické modely koncernu Volkswagen, ktoré prekonali amerického rivala Teslu.


Nórsko už dlhší čas podporuje predaj elektrických automobilov. Vytýčilo si za cieľ, že od roku 2025 už nebudú povolené spaľovacie motory. „Naša prognóza je, že elektrické autá dosiahnu už v roku 2021 65-percentný podiel na trh,“ – uviedla Christina Bu z nórskej Asociácie elektrických vozidiel, lobistickej skupiny pre elektromobilitu. „Ak sa nám to podarí, potom cieľ, že v roku 2025 sa budú predávať len bezemisné autá, je na dosah ruky.“


Nórsko poskytuje majiteľom elektromobilov veľa výhod, napríklad odpustenie dovozných ciel a daní na elektromobily. Ich majitelia navyše neplatia mýto na diaľniciach a v mestách môžu využívať pruh pre autobusy. Verejné parkoviská väčšinou využívajú zadarmo.


V minulom roku sa na nórske cesty dostalo 141 000 nových automobilov, z toho okolo 76 800 bolo plne elektrických.


Dôvodom prelomu elektromobility v tejto severoeurópskej krajine je celý balík opatrení. Určite to nie je preto, že by bolo v Nórsku viac nabíjacích staníc. Ako upozorňuje poradenská spoločnosť Berylls, v Nemecku pripadá jedna nabíjacia stanica na deväť automobilov, v Nórsku je to až 23 vozidiel.


„Verejná sieť nabíjacích staníc je teda zjavne slabšia než v Nemecku, navyše je viac zaťažovaná,“ – tvrdí odborník zo spoločnosti Berylls Andreas Radics. „A hoci sa na nabíjanie v Nórsku čaká dlhšie, rozmach elektromobility pokračuje ďalej.“


Audi napreduje s modelmi E-tron


Predaj automobilov na batériový pohon sa v posledných mesiacoch minulého roka zrýchlil a podľa nórskeho Zväzu pre cestnú dopravu dosiahol v decembri s 66,7 percentom najvyššiu hodnotu za jeden mesiac.


Najpredávanejšie elektromobily


V roku 2020 bola dcérska spoločnosť VW -  Audi na čele rebríčka najpredávanejších elektrických automobilov, a to vďaka modelom E-tron.  Na druhom mieste sa umiestnila spoločnosť Tesla, ktorá ešte  v roku 2019 viedla so svojím kompaktným modelom 3. Tento rok chce americký výrobca elektromobilov uviesť na trh SUV model Y.  Do predaja sa dostávajú  aj prvé elektrické SUV z dielne Fordu, BMW a Volkswagenu, uzatvára portál tagesspiegel.de.