Irán bude bližšie k jadrovým zbraniam s novým návrhom zákona o obohacovaní uránu, varuje Pompeo
13 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Americký minister zahraničia Mike Pompeo varoval, že Irán by mohol byť o krok bližšie k získaniu jadrových zbraní, ak obohatí urán vyššej čistoty, informuje portál RT.


„Zníženie spolupráce Iránu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (IAEA) alebo obohatenie na 20-percentnú úroveň by predstavovalo vážnu eskaláciu, vďaka ktorej bude Irán bližšie k jadrovým zbraniam,“ uviedol americký minister zahraničia v piatkovom vyhlásení.

Minulý týždeň iránski poslanci prijali nový zákon, ktorý požaduje, aby krajina „vyrábala a skladovala ročne 120 kg uránu obohateného na 20 percent“, ak európski signatári jadrovej dohody z roku 2015 nezastavia finančné sankcie voči krajine.

Pompeo uviedol, že Teherán nepredložil „vierohodné“ vysvetlenie návrhu zákona, ktorý tiež odmieta inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA), a obvinil Irán z „nepriateľskej spolupráce“ s touto organizáciou.

Maďarsko sa obracia na Súdny dvor EÚ, aby preskúmal mechanizmus právneho štátu
Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová varovala, že krajina začne riešiť zásady právneho štátu na Súdnom dvore EÚ po tom, čo Brusel odblokoval nový rozpočet Európskej únie, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár


K intervencii ministra zahraničných vecí došlo v období zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Teheránom, po tom, čo USA vo štvrtok vyslali dva bombardéry B-52 do Perzského zálivu, uprostred správ o „potenciálnom útoku“ irackých milícií podporovaných Iránom.

Vzťah medzi USA a Iránom sa zhoršil od polovice novembra, keď Teherán pohrozil „drvivou odpoveďou“ na správy, že Trumpova vláda uvažovala o útokoch na iránske jadrové zariadenia.

Taiwan posilňuje svoju pobrežnú stráž uprostred napätia s Čínou
Taiwan uviedol do prevádzky prvú z 12 hliadkovacích lodí, ktoré sa počas konfliktu dajú ľahko zmeniť na "smrtiace korvety", pričom napätie v Číne aj naďalej rastie, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár