Žilinka o kauzách exprokurátorov Kováčika a Trnku: „Je to strašná hanba pre prokuratúru!“
12 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku uviedla do funkcie svojím podpisom prezidentka Čaputová len vo štvrtok, už teraz je ale jasné, že na prokuratúre má pred sebou neľahkú prácu.


Žilinka má už teraz jasno v tom, ako chce vybudovať stratenú dôveru ľudí k inštitúcii, na čele ktorej stojí. Načrtol aj to, ako sa prokuratúra chce vyrovnať s minulosťou, vrátane 110 prípadov, ktoré boli nájdené v kancelárii obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, píše portál 1.pluska.sk.
Žilinka rozsudok nad Kočnerom a Zsuzsovou nechápe

Nový generálny prokurátor sa vyjadril aj k prípadu Kuciak a kauzám okolo zadržaných bývalých vysokých funkcionárov polície. Žilinka chce prokuratúru zmeniť doslova od základov. Medzi jeho priority patrí totiž zmena organizačnej štruktúry celej prokuratúry, ale zároveň chce na niektorých oddeleniach zvýšiť stavy prokurátorov. „Je absurdné, aby mala špeciálna prokuratúra na oddelení boja proti korupcii iba 5 ľudí,“ myslí si Žilinka, ktorý chce urobiť všetko pre to, aby verejnosť nadobudla pocit, že prokuratúra je tu pre lepší život ľudí.

„Ten rozsudok sa snažím odborne pochopiť, ale nedarí sa mi to. Nepovažujem ho za správny a už vôbec nie náležite odôvodnený,“ povedal Žilinka o rozsudku v kauze Kuciak s tým, že verí v spravodlivý rozsudok Najvyššieho súdu. Špecializovaný trestný súd totiž oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú z účasti na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rozsudok však ešte nie je právoplatný, vo veci bude ešte rozhodovať práve Najvyšší súd. Žilinka rozsudok študoval aj z dôvodu, že i on mal byť obeťou vraždy, z ktorej prípravy je obvinená práve Alena Zsuzsová.

Oslobodzujúci rozsudok Kočnera a Zsuzsovej: Nerozhodní sudcovia sa zľakli justičného omylu?
Písomný rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírovej (†27) potvrdzuje, že v senáte nebola zhoda na tom, ako v celej veci rozhodnúť. To, čo v ňom napísali znie miestami doslova neuveriteľne. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

K porušeniu zákona v prípade Repu a Šúreka vraj nedošlo

Slovenskom neotriasol v posledných mesiacoch len rozsudok v kauze Kuciak, ale aj množstvo obvinení vysokopostavených osôb z radov polície, prokuratúry či dokonca SIS. Nový generálny prokurátor odmieta politické pozadie týchto káuz. „Pre nás sú dôležité dôkazy,“ vysvetľuje Žilinka. Situáciu okolo obvinení Tibora Gašpara, Milana Lučanského, Róberta Krajmera, Petra Hrašku a ďalších okomentoval nový generálny prokurátor stručne, no o to výstižnejšie. „Je to smutná vizitka súčasnosti.“

Kauzu Judáš, pri ktorej bol zadržaný Lučanský, dozoroval prokurátori Michal Šúrek a Ondrej Repa. Po sťažnosti manželky jedného z obvinených a zároveň prokurátorky v jednej osobe Kataríny Kučerkovej, ktorá poukázala na nevhodné správanie dozorujúcich prokurátorov, bol prípad obom prokurátorom odobratý. Žilinka má aj v tomto probléme jasno. „Stotožňujem sa s názorom, že z ich strany nedošlo k porušeniam zákona,“ stojí za svojimi podriadenými generálny prokurátor.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/12/06/sokujuce-prokuratorka-zverejnila-gestapacke-maniere-sucasnych-vysluchov-v-podani-repu-a-sureka/
Prečo Kováčik držal v kancelárii až 110 spisov Žilinka netuší

Asi najviac skloňovaným menom spomedzi bývalých vysokých funkcionárov orgánov činných v trestnom konaní je Dušan Kováčik. „Je to strašná hanba pre prokuratúru,“ povedal na margo Kováčikovho obvinenia Žilinka, ktorý tvrdí aj to, že zo 110 nájdených spisov v kancelárii Kováčika neboli všetko „živé" veci, lebo niektoré boli už vraj skončené. „Už mali byť v archíve. Prečo ich držal u seba, neviem,“ neskrýval údiv nad Kováčikovým počinom Žilinka. Otvorené spisy si rozobrali iní prokurátori a expresne rýchlo padlo v jednom prípade už aj prvé obvinenie!

Nový generálny prokurátor sa chce aj preto sám aktívnejšie podieľať na chode špeciálnej prokuratúry. Prezradil, že plánuje navštevovať porady a semináre jednotlivých oddelení špeciálnej prokuratúry. Svojich námestníkov na generálnej prokuratúre má už vybratých, zatiaľ ale prezradil iba toľko, že nikto z nich nebol jeho protikandidátom na post šéfa prokuratúry. Presné mená by chcel predstaviť budúci týždeň, píše v závere portál 1.pluska.sk.

Súd v prípade Kováčika predostrel vážne dôvody väzby, spomína sa aj vražda!
Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zadržala NAKA 22. októbra a odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe. Súd ho z nej nechce prepustiť a vyzerá to tak, že si v nej ešte dlho posedí, pretože sú na to vraj veľmi vážne dôvody. Uverejnil portál... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.