Policajti, ktorí mali podľa videa šikanovať rómskych chlapcov, sú definitívne nevinní
11 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dnes si už zrejme veľa Slovákov nepamätá na údajné šikanovanie rómskych chlapcov policajtami na policajnej stanici, ktoré sa stalo ešte v roku 2009. V tom čase síce vyvolal prípad u nás veľkú pozornosť, no doriešiť sa ho podarilo až teraz, po jedenástich rokoch!


Prípad údajného šikanovania rómskych chlapcov na policajnej stanici v Košiciach z roku 2009 sa konečne uzavrel. Košický Krajský súd zamietol odvolanie prokurátora voči minuloročnému oslobodzujúcemu rozsudku Okresného súdu Košice II a potvrdil oslobodenie všetkých desiatich policajtov, informuje o tom portál dennikn.sk.
Všetky rozsudky dopadli v prospech obžalovaných

Šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku 10 až 16 rokov predviedli policajti 21. marca 2009 na obvodné oddelenie polície Košice-Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Do redakcie denníka SME potom prišiel videozáznam z mobilu, na ktorom bolo vidieť, že policajti mali chlapcov ponižovať, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha a v pozadí bolo počuť aj štekot psov. Policajti podľa obžaloby deti údajne aj bili, vulgárne im nadávali či huckali na ne služobné psy.

Celý prípad sa vliekol neuveriteľných jedenásť rokov a údajne šikanovaní rómski chlapci medzitým dospeli, a aj niektorí zo súdených sú opäť policajtmi. Deväť mužov a jednu ženu generálna prokuratúra obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a štyroch z nich aj z vydierania. Podľa prvostupňového súdu však nebolo preukázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli obžalovaní stíhaní. V kauze už padli tri rozsudky okresného súdu, všetky ale v prospech obžalovaných. Krajský súd po odvolaní prokurátora dvakrát rozsudok zrušil a vec vrátil okresnému súdu, tentoraz však už rozsudok potvrdil.



Agresivita detí rastie čoraz viac. Detské gangy útočia už aj na verejnosti
Agresivita detí rastie v celom Česku, rovnako tak brutalita ich útokov. Ministerstvo školstva chce bitkárov trestať v školách. S jedným detským gangom zo Znojma sa jeho členovia stretávajú na vlakovej stanici. Je ich zhruba desať, nadávajú, fajčia... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Ján Prokop

Obrazový záznam poskytol dostatočný obraz o udalosti

Okresný súd na pokyn odvolacieho súdu z roku 2018 pripustil ako dôkaz aj video, ktoré si niekto počas zákroku natočil. Predtým ho okresný súd odmietal ako získaný v rozpore s trestným poriadkom. Podľa okresnej sudkyne však obrazový záznam aj vzhľadom na zistené zásahy neposkytuje dostatočný obraz o udalostiach, ku ktorým údajne došlo na policajnej stanici. Zároveň „neposkytol ani stotožnenie osôb policajtov, ktorí sa skutku údajne dopustili“. Súd už predtým poukázal aj na zásadné rozpory vo výpovediach svedkov.

Obžalovaní policajti síce vinu odmietali, no v dôsledku kauzy v minulosti došlo k ich prepusteniu z radov polície. Personálne rozkazy ministra vnútra však súdne napadli a príslušné súdy napokon rozhodli o ich zrušení. Po viac ako 11 rokoch ale už viacerí z nich v polícii nepracujú, dodáva v závere portál dennikn.sk.



Je toto možné? Na chate Zuzany Čaputovej sa strhla divoká párty. Zasahovať museli aj policajti
Párty sa konala v noci uprostred týždňa. Zasahovať museli aj policajti. Na žúrovanie uprostred noci upozornil nespokojný sused aj TV JOJ Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.