Na Matoviča pôjdu žaloby, ak hypermarkety cez lockdown nebudú predávať len potraviny
11 | 12 | 2020 I Petra Demková

Žalobami hrozia maloobchodníci cez Iniciatívu slovenských maloobchodníkov (ISKM). Nepáči sa im, že kým oni musia mať počas lockdownu zatvorené predajne, tak obchody s potravinami môžu predávať elektroniku, knihy, či oblečenie. „Pokiaľ majú byť zatvorené predajne nepotravinárskeho tovaru, tak požadujeme aby aj potravinárske reťazce mali zákaz predaja takéhoto tovaru,“ povedal pre TREND Peter Zálešák, predseda predstavenstva NAY.


Aj na základe vývoja situácie sa členovia iniciatívy rozhodli viesť ju ako formálne združenie, ktoré bude nielen v čase pandémie pomáhať maloobchodníkom v ich snahe. Zakladajúcimi členmi iniciatívy sú Nay, a.s., Martinus, s.r.o., LPP Slovakia, s.r.o., Regal Burger, s.r.o., Pho, s.r.o. a Sportsman, s.r.o.

Vládny analytický tím končí, dôvodom je premiér Matovič.
Detaily rozhodnutia priblížila líderka tímu vládnych analytikov, Miriama Letovanec pre denník SME. Celý osemčlenný tím skončil náhle a bez varovania. Dôvodom sú organizačné zmeny, ktoré s nimi nikto nekonzultoval a prístup premiéra. Úlohou tímu... Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Petra Demková


Vláda rozhodla o lockdowne a túto informáciu sprostredkovali verejnosti na tlačovej konferencii v utorok 9.12. „Prevádzky aj služby budú od 21. decembra 2020 fungovať v približne rovnakom režime ako počas Veľkonočných sviatkov,“ povedal počas tlačovej konferencie hlavný hygienik Ján Mikas. S výnimkou potravín budú na tri týždne zatvorené takmer všetky obchody a presné pravidlá sa ešte len pripravujú.

S takýmto rozhodnutím má Iniciatíva problém. „Navyše je takéto opatrenie diskriminačné a proti pravidlám hospodárskej súťaže. Preto sme prostredníctvom Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM) pripravení v takomto prípade podávať žaloby na štát,“ povedal P. Zálešák. Zároveň verí, že k takejto situácií nedôjde a vláda v prípade zatvorenia kamenných predajní zakáže v hypermarketoch predaj nepotravinového tovaru.

Na stránke iniciatívy sa píše, že maloobchod v SR zamestnáva približne 300000 ľudí. Preto si myslia, že štát by nemal prehliadať malých obchodníkov a mal by ich považovať za relevantných partnerov do diskusie.

Ekonómovia hodnotili ministrov: Matovič najväčším sklamaním vlastnej vlády!
Redakcia Denníka E požiadala ekonómov z Panela expertov , aby povedali, kto bol zatiaľ podľa nich v súčasnej vláde najlepší minister/ka. Mali možnosť napísať aj to, kto bol pre nich najväčším sklamaním. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík