Merkelová chce tvrdý lockdown. AfD ostro kritizuje vládnu politiku
11 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

S cieľom zvládnuť dôsledky pandémie koronavírusu sa v Nemecku už druhýkrát znefunkční dlhová brzda. Spolková kancelára Angela Merkelová to zdôvodňuje výnimočnou situáciou. Z opozičnej  AfD zaznieva ostrá kritika vládnej politiky v boji proti COVIDu-19, píše nemecký portál n-tv.de.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová vystúpila v Spolkovom sneme s požiadavkou na tvrdý lockdown po Vianociach. Poukázala na alarmujúce sa zvyšovanie počtu infikovaných koronavírusom, ako aj obetí. Zdôraznila, že treba prijať ráznejšie kroky, a to tak na celoštátnej, ako aj krajinskej úrovni.


Ako ďalej informuje nemecký portál, kancelárka apelovala na poslancov, aby brali vážne návrhy Akadémie vied. Považuje sa správne úplné zatvorenie obchodov minimálne do 10. januára  a zredukovanie výučby na školách. Merkelová poukázala na dôležitosť spoločného zodpovedného postupu v boji proti COVIDu-19. Pripomenula tiež, že slobodný demokratický štát sa v takejto situácii správa inak než diktátorský režim. Podľa Merkelovej veľkú nádej predstavuje vakcína a očkovanie, ktoré by sa mohlo odštartovať začiatkom nového roka.


Astronomický nový dlh 180 miliárd eur


Nemecká kancelárka obhajovala novú zadlženosť v objeme 180 miliárd eur. „Žijeme v čase pandémie a situácia je výnimočná,“ – zdôraznila a pokračovala: „Nemecko je ekonomicky silná, demokratická krajina so sociálnou súdržnosťou a silnou občianskou spoločnosťou. Rozhodnutie o zavedení lockdownu preto nie je ľahké.“


AfD ostro kritizuje lockdown


Na začiatku diskusie v Spolkovom sneme opozičná AfD podrobila ostrej kritike vládnu politiku v boji proti koronavírusu. Poslankyňa Alice Weidelová hovorila „o katastrofálnom výsledku“ pre Nemecko. Frakčná šéfka AfD označila politiku kabinetu Merkelovej za zavádzajúcu, tápajúcu v tme a uplatňujúcu metódy, ktoré páchajú škody. Prístup vlády k pandémii nazvala groteskným.


"Zatvára občanov v ich príbytkoch a ekonomicky ničí celé odvetvia. Po 15 rokoch vlády Merkelovej  sa Nemecko stalo krajinou, ktorá nechce chrániť svoje hranice pred nelegálnymi prisťahovalcami, zdôraznila poslankyňa. Kancelárka podľa Weidelovej stratila cit pre potreby obyvateľov.  Poslanci z iných frakcií na tieto slová pobúrene reagovali výkrikmi: „Merkelová je najlepšou kancelárkou, akú kedy zelení a ľavičiari mali.“


Uvoľnenie dlhovej brzdy


Ešte v utorok nemecký minister financií Olaf Scholz obhajoval návrh štátneho rozpočtu. Ten počíta s výdavkami v celkom objeme 498,6 miliardy eur. Kvôli privysokým nákladom spojeným s bojom proti koronavírusu sa má znefunkčniť dlhová brzda, uzatvára n-tv.de.