Maďarsko sa obracia na Súdny dvor EÚ, aby preskúmal mechanizmus právneho štátu
11 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová varovala, že krajina začne riešiť zásady právneho štátu na Súdnom dvore EÚ po tom, čo Brusel odblokoval nový rozpočet Európskej únie, informuje portál RT.


„Nikto by nemal mať pochybnosti o tom, že maďarská vláda sa obráti na Súdny dvor EÚ, pretože sa domnievame, že nový mechanizmus prepájajúci eurofondy nedodržiava zásady právneho štátu,“ uviedla Vargová.

Vedúci predstavitelia EÚ sa na samite z predošlého dňa dohodli na objektívnom využití mechanizmu, ktorý prepája princípy právneho štátu s finančným balíkom 1,8 bilióna EUR. Deklarácia pomáha odblokovať rozpočet na roky 2021 - 2027 a osobitný fond, ktorý má pomôcť ekonomikám členských štátov prekonať následky koronavírusovej krízy.

Maďarsko a Poľsko 16. novembra vetovali rozpočet a prostriedky na vymáhanie z dôvodu ustanovenia, ktoré spájalo príjem peňazí z EÚ s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Británia pravdepodobne neuzavrie dohodu s EÚ, varuje Johnson
Existuje veľká šanca, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez obchodnej dohody, uviedol britský premiér Boris Johnson, pričom obviňuje Brusel z komplikovania rokovaní, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Vo štvrtok však Maďarsko uviedlo, že môže uznať kompromis obsahujúci „všetky dôležité záruky“ pre oba štáty. Jednou z nich bola možnosť, aby sa Budapešť a Varšava obrátili na najvyšší súd EÚ.

To by mohlo zdržať uskutočnenie akýchkoľvek takýchto postupov najmenej do roku 2023, pretože posúdenie prípadu môže trvať dva roky, vysvetlil šéf maďarského kabinetu Gergely Gulyás.

Budapešť teraz plánuje požiadať najvyšší súd EÚ, aby skontroloval, či je štvrtkové vyhlásenie v súlade so zmluvami EÚ. Varšava sa tiež môže rozhodnúť nasledovať tento príklad.

Britská spoločnosť AstraZeneca ohlásila spoluprácu s Ruskom na testovaniach vakcín proti Covid-19
Britský farmaceutický gigant AstraZeneca ohlásil partnerstvo s tímom, ktorý stojí za ruskou vakcínou Sputnik V, s cieľom preskúmať možnosti kombinácie vlastnej vakcíny s priekopníckym ruským produktom, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár