Gröhling: Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe
05 | 12 | 2020 I tasr

Viacero škôl na Slovensku sa počas víkendu (5. - 6. 12.) zapojí do pilotného testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov, aby mohli opäť otvoriť školské brány. Školy realizujú testovanie vo vlastnej réžii. Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.


"Rozhodnutie otvoriť je na vedení školy a zriaďovateľovi. Ak prebehne testovanie zamestnancov, žiakov a jedného zákonného zástupcu každého žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti, môže škola prejsť na prezenčnú výučbu," pripomenul šéf rezortu školstva. Poukázal na to, že sa dlhodobo snažia nájsť dohodu, za akých podmienok by sa mohli otvoriť školy. "Je to náročná úloha," poznamenal minister.

Gröhling informoval, že vyšla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR a uznesenie vlády, ktoré určujú, za akých podmienok bude môcť byť škola otvorená. "Pre ostatných v priebehu budúceho týždňa zverejníme manuály a ďalšie podmienky," uviedol.

Ako dodal, logistiku aj finančné záležitosti budú v najbližších dňoch preberať so zriaďovateľmi. "Od pondelka (7. 12.) v tejto veci nadviažeme na rokovania so Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska, SK8, zriaďovateľmi aj asociáciami, aby sme si prešli nové podmienky z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR a uznesenia vlády, a aby sme od nového roku vedeli nastaviť pravidlá," doplnil.

Všetky potrebné informácie by mali mať zriaďovatelia a školy k dispozícii do Vianoc. Minister chce, aby bola dohodnutá logistika aj personál, aby najneskôr od januára mohli školy čo najjednoduchšie otvoriť.

Na niektorých školách začne cez víkend testovanie
Niektoré školy na Slovensku sa cez víkend zapoja do testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov školy. Ide o pilotný projekt, výsledkom ktorého má byť otvorenie školských brán. Jedným z miest, ktoré sa do pilotného projektu zapoja, je... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr